• Home
  • Știri
  • Medvedev (fostul preşedinte rus): Furnizarea armelor americane mai avansate înseamnă că „toată Ucraina va arde”

Medvedev (fostul preşedinte rus): Furnizarea armelor americane mai avansate înseamnă că „toată Ucraina va arde”

medvedev

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat că furnizarea de armament american mai avansat Ucrainei nu va declanşa decât mai multe lovituri de răspuns din partea Rusiei, Moscova fiind gata să folosească toate tipurile de arme în cazul unor atacuri asupra teritoriului ei din partea Kievului, în măsura doctrinei nucleare a Rusiei, relatează sâmbătă Reuters, potrivit stiri.tvr.ro.

„Toată Ucraina care rămâne sub conducerea Kievului va arde”, îl citează jurnalista Nadana Fridrikhson pe Medvedev declarându-i într-un interviu scris.

Fridrikhson l-a întrebat pe Medvedev, care, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului de Securitate rus, a devenit una dintre cele mai agresive figuri pro-război din Rusia de la invazia Ucrainei, dacă utilizarea de arme cu rază mai lungă de acţiune ar putea forţa Moscova să negocieze cu Kievul.

„Rezultatul va fi exact opus”, a răspuns Medvedev, în comentarii pe care Fridrikhson le-a postat pe canalul ei de Telegram.

„Numai nebunii morali, dintre care sunt destui în ambele, Casa Albă şi Capitoliu, pot susţine aşa ceva”, a spus el.

Pentagonul a declarat vineri că o nouă rachetă care ar dubla raza de atac a Ucrainei a fost inclusă într-un pachet de ajutor militar american de 2,175 miliarde de dolari.

Odată cu apropierea marcării unui an de la lansarea invaziei la 24 februarie, forţele ruse au fost prinse pe picior greşit în ultimele opt luni şi nu controlează pe deplin niciuna dintre cele patru provincii ucrainene pe care Moscova le-a declarat unilateral parte a Rusiei, notează Reuters.

Preşedintele Vladimir Putin a lansat campania Rusiei în Ucraina ca o apărare existenţială împotriva unui Occident agresiv şi, la fel ca Medvedev, a agitat de mai multe ori ameninţarea unui răspuns nuclear, spunând că Moscova va folosi toate mijloacele disponibile pentru a proteja Rusia şi poporul său.

Întrebat ce s-ar întâmpla dacă armele pe care le-a promis Washingtonul vor lovi Crimeea – pe care Rusia a luat-o de la Ucraina în 2014 – sau adânc în teritoriul rus, Medvedev a spus că Putin a abordat problema clar.

„Nu ne impunem nicio limită şi, în funcţie de natura ameninţărilor, suntem gata să folosim toate tipurile de arme. În conformitate cu documentele noastre doctrinare, inclusiv Fundamentele Descurajării Nucleare”, a spus el. „Pot să vă asigur că răspunsul va fi rapid, dur şi convingător”, a subliniat el.

Parteneri