Meleșcanu: Este momentul să ne gândim la o Europă fără centru și fără periferie

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat joi că este momentul ca Europa să fie gândită ca un continent fără centru și fără periferie, adăugând că liderii români discută modalități prin care țara noastră să devină unul dintre membri refondatori ai Uniunii Europene.

„Dialogul privind viitorul Europei trebuie să meargă dincolo de pozițiile contradictorii și trebuie să se bazeze pe idei creative care să atenueze aceste decalaje. (…) Poate că este momentul să ne gândim la Europă conturată ca o rețea sau ca o arhitectură flexibilă de rețele, de centre interconectate în mod inseparabil, în care proiectele și ideile de valoare pot fi transferate în mod reciproc în beneficiul tuturor actorilor implicați. Europa ar fi o sumă de rețele în care punctele de pe hartă unesc fluxurile de date, informații, schimburi interumane șmd. Este momentul să ne gândim la un continent fără centru și fără periferie, un continent care să își proiecteze puterea de transformare în societățile sale și dincolo de frontierele sale”, a spus ministrul de Externe, la Bucharest Forum care are loc de miercuri până vineri la Cercul Militar Național, potrivit Agerpres.

Meleșcanu a arătat că este de partea celor care spun că trebuie mers dincolo de dihotomiile tradiționale, respectiv centru versus periferie, federalism versus interguvernamentalism, mai multă Europă versus mai puțină Europă, Est versus Vest, Nord versus Sud, etc.

Distribuie prietenilor

„Haideți să ne concentrăm pe ceea ce putem să facem astfel încât să avem o Europă mai bună, o Europă capabilă să recâștige încrederea cetățenilor săi chiar și cei din centrul clasic european”, a afirmat ministrul de Externe.