AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Meteorolog: Să ne bucurăm de acest weekend cu 25 de grade, de luni vremea se schimbă radical. O masă de aer polar aduce ger și lapoviță

 

Vremea va fi neobișnuit de caldă în acest weekend în sudul și estul țării. Temperaturile vor ajunge la amiază și la 25 de grade Celsius. Temperaturile vor scădea însă brusc la începutul săptămânii viitoare. Meteorologul ANM Mihai Timu a declarat pentru Digi24 că de luni, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei.

“Să ne bucurăm de acest weekend cu temperaturi acceptabile, cu o vreme deosebit de caldă în sud și est, se vor depăși frecvent 20 de grade Celsius la prânz. Vor fi chiar și 25 de grade în Moldova și Muntenia.
În schimb, în vest și nord-vest, temperaturile scad față de vineri, vor fi nori și temporar va ploua. Seara vor fi ploi torențiale, cu descărcări electrice, care apoi se vor extinde în restul țării.

Duminică, inițial vor fi ploi slabe în est, după-amiaza și seara vor fi averse, descărcări electrice în Moldova, Dobrogea, Muntenia. În rest, încă vor fi temperaturi peste norme, cu valori între 14 si 21 de grade Celsius.
Schimbarea radicală se va întâmpla în prima parte a săptămânii următoare.
Acest aer cald tropical din nordul Africii care ne influențează în weekend va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul și centrul Europei, așa că luni vremea se răcește în jumătatea de vest. Vor fi temperaturi apropiate de normal, deși încă va fi bine pentru est și sud-est.

Marți și miercuri în toata țara vor fi valori sub normele climatologice, cu maxime între 3 – 11 grade Celsius în sud, iar noaptea vor fi valori negative și, local, burniță.
Vântul se va intensifica treptat, așa că la începutul săptămânii viitoare ajungem să avem rafale de peste 55 – 60 km pe oră în est și sud est. La munte, vântul va sufla cu peste 90 km pe oră. Totodată, vor fi precipitații.
Luni, vor fi ploi în toată țara, iar marți la munte vor fi lapoviță și ninsoare”, a declarat Mihai Timu.

© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!