Miercuri, de Ivandiu, sănătatea e în prim-plan. Iată ce se face

În ziua de 12 ale lui Cuptor, ucrainienii, lipovenii, rușii și toți cei care respectă calendarul ortodox de rit vechi celebrează Ivandiu, un amestec de sărbători, plin de obiceiuri străvechi.

Data de 12 iulie are o importanță aparte pentru ortodocșii de rit vechi, în special pentru cei de origine slavă. Și asta pentru că ei sărbătoresc Petra i Panila. E un moment ce reprezintă echivalentul sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel pentru restul ortodocșilor.

De Ivandiu, ai parte de sănătate
Pentru că Ivandiu reprezintă un amestec de sărbători, în care se împletesc obiceiuri religioase și folclorice străvechi, oamenii au păstrat tradiția și au transmis-o din generație în generație. De Sânziene, casele şi porţile gospodarilor sunt împodobite cu frunze de nuc şi viţă de vie, pentru a ține la distanță spiritele rele și a avea parte de belșug și sănătate. Pe de altă parte, la Ivandiu, e obligatoriu să se culeagă flori de sunătoare. Acestea sunt transformate într-un medicament care se bucură de mare încredere. Florile de sunătoare se pun în ulei de măsline şi le lasă la macerat 40 de zile. Leacul astfel obținut se folosește la boli ale stomacului, mai ales la ulcer.

Distribuie prietenilor

Sursa – libertateapentrufemei.ro