Mihail Şişkin, cel mai mare scriitor contemporan rus, la Bucureşti: ”O ţară care nu reuşeşte să-şi păstreze oamenii de fapt se sinucide”

Scriitorul Mihail Şişkin, considerat cel mai important autor rus contemporan, singurul care a primit toate cele trei mari premii literare ruseşti, a conferenţiat marţi în cadrul „Conferinţelor de la Ateneul Român”.

În deschiderea evenimentului, directorul general al Filarmonicii „George Enescu”, Andrei Dimitriu, a spus despre Mihail Şişkin că este una dintre personalităţile „care reuşesc să amelioreze imaginea unui stat autocrat revizionist”.

„Domnul Şişkin, unul din marii scriitori contemporani ruşi, tradus în vreo 30 de limbi, o personalitate care s-a impus în literatura mondială, un democrat structural, dacă îmi permiteţi să traduc, un anticomunist lucid, este prezent şi onorează evenimentul nostru de astă seară. (…) Este unul din scriitorii şi una din personalităţile ruseşti care încearcă şi în bună parte, ca orice scriitor autentic, reuşeşte să amelioreze imaginea unui stat autocrat revizionist, Rusia. Este din categoria de oameni publici care fac servicii reale unei ţări fără exerciţiu democrativ”, a spus Andrei Dimitriu.

Distribuie prietenilor

Scriitorul rus, care a venit la Bucureşti după un popas la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi, a afirmat că deşi toată lumea spune că moare cartea, a găsit la festival „o adevărată sărbătoare a cărţii”.

„Tocmai m-am întors de la Iaşi, unde a avut loc minunatul festival FILIT (n.r. – Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere) şi cum spune toată lumea, editori, scriitori, moare cartea, mor cititorii (…) şi, din ce am înţeles, are loc acum înmormântarea cărţii şi a cititorului, când am ajuns la Iaşi, am găsit acolo o adevărată sărbătoare a cărţii, o adevărată sărbătoare a cititorului. Dacă e vorba despre o înmormântare, putem vorbi despre o înmormântare veselă şi când văd câţi oameni au venit şi astăzi, pot să spun că într-adevăr suntem la o sărbătoare a vieţii”, a afirmat Şişkin.

El a spus că a fost impresionat de mulţimea de tineri prezenţi la eveniment, dar s-a declarat dezamăgit când a aflat de la organizatori că aceştia în curând vor pleca din ţară.

„Ce ţară frumoasă o să fie când aceşti tineri vor creşte, am spus. Mi s-a răspuns că toţi o să emigreze şi m-am întristat. O ţară care nu reuşeşte să-şi păstreze oamenii de fapt se sinucide. Avem foarte multe lucruri în comun, Rusia şi România. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu tinerii din Rusia. Ei au perfectă dreptate, pentru că dacă ei consideră că aici nu au niciun viitor, trebuie să se ducă acolo unde văd că au un viitor. Dar aceasta este o crimă pe care ţara o face împotriva tineretului ei”, a subliniat scriitorul rus.

Mai mult pe Agerpres