Ministerul Afacerilor Externe omagiază personalitatea lui Nicolae Titulescu, la 135 de ani de la naştere

 

Cu ocazia împlinirii a 135 de ani de la naştere, Ministerul Afacerilor Externe aduce un omagiu ilustrului diplomat Nicolae Titulescu, membru al Academiei Române, preşedinte al Academiei Diplomatice Internaţionale şi unicul preşedinte al Ligii Naţiunilor care a deţinut două mandate la conducerea acestui for, precursor al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
„Profundul angajament pentru menținerea păcii europene și mondiale, contribuția esențială în cadrul Societății Națiunilor, rolul deținut în constituirea unor formate de cooperare regională, ideile şi liniile de acţiune diplomatică au contribuit la renumele său de “ministru al Europei”.
Promovarea operei şi personalităţii lui Nicolae Titulescu reprezintă o datorie de onoare şi un imperativ de continuitate pentru diplomaţia română, această aniversare înscriindu-se printre prioritățile de diplomație publică și culturală ale Ministerul Afacerilor Externe din 2017. În timpul celor două mandate ca ministru de externe, Nicolae Titulescu a manifestat o statornică preocupare pentru constituirea unui corp diplomatic profesionist, de elită, concretizată în măsuri de modernizare instituţională”, arată un comunicat al MAE remis AMPRESS.
„La 10 de la aderarea României la Uniunea Europeană şi în preajma marcării Centenarului României moderne, Titulescu rămâne o personalitate emblematică a diplomaţiei, prin consecvenţa susţinerii valorilor europene şi a intereselor naţionale, inclusiv prin acţiunile sale în slujba recunoaşterii României unite”, se mai arată în comunicat.
Om de stat, diplomat, negociator, mediator al relaţiilor din sistemul internaţional în perioada interbelică, Nicolae Titulescu (n. 4 martie stil vechi/16 martie stil nou 1882, Craiova – d. 17 martie 1941, Cannes) a contribuit la o promovare activă a României, fără precedent în istoria sa modernă.

AMPress