• Home
  • Știri
  • Ministrul de Externe: Aproximativ 2,7 milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat România până acum

Ministrul de Externe: Aproximativ 2,7 milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat România până acum

aurescu 2

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat luni, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Bruxelles.

Agenda reuniunii a inclus discuții aprofundate privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, relațiile UE cu America Latină și Caraibi și diplomația digitală a UE. Alte subiecte de pe ordinea de zi au fost relațiile UE cu Liga Statelor Arabe, combaterea interferențelor și manipulării informațiilor de către terți.

Potrivit unui comunicat de presă, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat, de asemenea, rezultatele foarte bune ale Conferinței privind Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova pe care a găzduit-o la București pe 15 iulie 2022.
Oficialii europeni au avut un schimb de opinii, prin video-conferință, cu ministrul afacerilor externe din Ucraina, Dmytro Kuleba, fiind prima discuție cu oficialul ucrainean după reuniunea Consiliului European din 23-24 iunie, când s-a decis acordarea statutului de candidat la UE acestei țări.

De asemenea, miniștrii de externe europeni au abordat aspecte privind Consiliul de Asociere UE-Israel, evoluțiile recente din Republica Democratică Congo, Tunisia, precum și perspectivele de dialog ale UE cu Liga Statelor Arabe.

Cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul Bogdan Aurescu a salutat participarea ministrului ucrainean al afacerilor externe la reuniunea CAE după decizia istorică a Consiliului European din 23-24 iunie 2022 și a reiterat sprijinul României pentru atingerea acestui obiectiv. A încurajat Ucraina să continue pe calea reformelor în domeniile incluse în Opinia Comisiei Europene din 17 iunie 2022, dar a evidențiat contextul dificil în care acestea trebuie realizate, ca urmare a agresiunii Rusiei, fiind necesar sprijinul UE și al statelor membre în acest sens, precum și continuarea susținerii ferme a UE și a statelor membre pentru Ucraina pe toate palierele, financiar, umanitar, militar și economic.

De asemenea, a exprimat sprijinul pentru consolidarea regimului de sancțiuni la adresa Rusiei, precum și cu privire la sprijinirea Ucrainei de către UE, inclusiv prin alocarea unei noi tranșe financiare prin Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF).
În contextul crizei alimentare cauzate de agresiunea Rusiei, ministrul de externe român a prezentat cele mai recente măsuri adoptate de România pentru facilitarea exporturilor de cereale, arătând că, potrivit datelor disponibile, aproximativ 2,7 milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat România până acum, reprezentând aproximativ jumătate din totalul cantității de cereale exportate de Ucraina.

Totodată, ministrul Aurescu a pledat pentru intensificarea sprijinului UE pentru Republica Moldova, statele din Caucazul de Sud și Asia Centrală, regiuni deosebit de vulnerabile la acțiunile Federației Ruse, precizează comunicatul MAE.

Parteneri