AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Ministrul de Externe, despre Ucraina: Nu sunt motive să ne îngrijorăm în acest moment. Niciun cetățean român nu trebuie să se teamă

Eforturile diplomatice și de descurajare a Rusiei în acțiunile sale la granița cu Ucraina continuă săptămâna aceasta. “Trebuie să acordăm o șansă diplomației și dialogului. Dacă lucrurile vor merge însă într-o altă direcție, trebuie să fim pregătiți”, a arătat marți seară, la TVR, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, referindu-se la două direcții clare de acțiune: consolidarea NATO pe flancul estic și sancțiuni din partea Uniunii Europene. “Eu cred că nu sunt motive să ne îngrijorăm în acest moment. (…) Niciun cetățean român nu trebuie să se teamă în vreun fel, pentru că România în acest moment beneficiază de această umbrelă de securitate pe care Alianța Nord-Atlantică o acordă”, a subliniat șeful diplomației, potrivit stiri.tvr.ro.

Reuniunea Consiliului Afaceri Externe a avut ca principal punct pe agendă situația de securitate europeană. Poziția susținută de Bogdan Aurescu a fost că UE trebuie să continue să fie vizibilă și vocală pe acest subiect. La reuniune a participat prin videoconferință și secretarul de stat Antony Blinken.

Concluziile reuniunii subliniază atașamentul statelor membre ale UE pentru arhitectura de securitate europeană în parametrii săi actuali. Susține în același timp UE demersul de pregătire a unui set cuprinzător de sancțiuni pentru situația în care lucrurile se vor agrava. Se vorbește și despre o plajă largă de sancțiuni individuale, dar și de natură mai amplă, vizând domeniul economic în principal, a explicat ministrul.

Întrebat dacă aceste sancțiuni funcționează, ministrul Afacerilor Externe a subliniat că efectul acestor sancțiuni trebuie să fie unul de descurajare.

“Trebuie să acordăm o șansă diplomației și dialogului. Dacă lucrurile vor merge însă într-o altă direcție, trebuie să fim pregătiți”, a arătat Aurescu. Aici linia este clară: consolidarea NATO pe flancul estic, sancțiuni din partea Uniunii Europene.

România nu ia în calcul în acest moment, având în vedere situația din acest moment, să retragă personalul diplomatic de la Kiev. “Însă nu văd nicio problemă în eventuala plecare a unor membri de familie dacă aceștia o doresc”, a subliniat Bogdan Aurescu.

Una dintre solicitările Rusiei privește direct și România. Între propunerile avansate de Kremlin în luna decembrie se numără și cea de revenire la situația din 1997 – pe de o parte să nu existe amplasări suplimentare de trupe și de echipamente aliate și pe de altă parte ideea retragerii echipamentelor și trupelor aflate în acest moment pe teritoriul aliaților din est.

Noi am reacționat la această precizare arătând foarte clar că solicitarea în sine din propunerile din luna decembrie – este inadmisibilă, a subliniat Aurescu, pentru că are legătură cu elemente ce țin de apărarea colectivă, de Art. 5 din Tratatul Alianței Nord-Atlantice.

A fost deja și o reacție explicită a purtătorului de cuvânt al NATO – că o astfel de solicitare de retragere a trupelor din România sau Polonia sau Bulgaria este inacceptabilă. Există și declarațiile președintelui Franței și ale președintelui Biden, ce arată solidaritatea celor două state, parteneri strategici ai României, și angajamentul lor față de România.

Anunțul președintelui Macron este rezultatul unor demersuri pe care președintele României le-a făcut personal pe lângă președintele Macron, a precizat Bogdan Aurescu, la TVR.
Autoritățile de la București sunt în contact cu partea franceză atât în plan bilateral, cât și la nivelul NATO.

Întrebat de ce România nu a luat parte la discuțiile de luni dintre Joe Biden și liderii europeni, Aurescu a explicat că formatul de videoconferință a avut în vedere conducerile UE și NATO. Polonia a participat în calitate de deținătoare a președinției Organizației pentru Cooperare și Securitate în Europa pentru acest an, iar celelalte țări sunt din G7.

Suntem în contact permanent cu partea americană și cu toți ceilalți aliați, a subliniat Bogdan Aurescu. Sunt foarte multe demersuri care se fac în această perioadă, a arătat el.
Potrivit lui, există o unitate de viziune între abordarea UE și a NATO.
Nu există posibilitatea unei implicări militare a NATO în Ucraina sau în apărarea Ucrainei, a arătat Bogdan Aurescu.

“Eu cred că nu sunt motive să ne îngrijorăm în acest moment. (…) Niciun cetățean român nu trebuie să se teamă în vreun fel, pentru că România în acest moment beneficiază de această umbrelă de securitate pe care Alianța Nord-Atlantică, care este cea mai puternică Alianță politico-militară din istorie, această garanție pe care NATO o acordă”, a declarat ministrul Afacerilor Externe.
“Deci, din acest punct de vedere, nu cred că sunt nici surprize, nici motive de îngrijorare”, a adăugat el.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!