• Home
  • Știri
  • Ministrul de Externe și omologul ceh, convorbire telefonică. Tema discuției – Aderarea României la Schengen

Ministrul de Externe și omologul ceh, convorbire telefonică. Tema discuției – Aderarea României la Schengen

aurescu mae

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut miercuri, o convorbire telefonică cu omologul ceh, Jan Lipavský.

Potrivit MAE, ministrul român a mulțumit pentru sprijinul și eforturile Președinției cehe a Consiliului UE vizând aderarea României la Spațiul Schengen și a evidențiat demersurile întreprinse în dialogul cu statele membre și Comisia Europeană pentru atingerea acestui obiectiv în perioada următoare. Ministrul Jan Lipavský a reiterat susținerea fermă și activă pe care Cehia o va acorda și în continuare României în acest dosar, subliniind că aderarea României va aduce o valoare adăugată substanțială la consolidarea securității frontierelor externe ale Uniunii Europene.

Cei doi miniștri de externe au evaluat, de asemenea, situația de securitate generată de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, reiterând importanța sprijinului multidimensional al Uniunii Europene în susținerea Ucrainei. În acest context au abordat și cooperarea în cadrul NATO și necesitatea consolidării Flancului Estic.

De asemenea, cei doi miniștri au discutat și despre folosirea instrumentelor de drept internațional pentru tragerea la răspundere a Rusiei și despre crearea unui mecanism eficient și viabil pentru judecarea persoanelor care au comis crime de agresiune în Ucraina.

Dialogul celor doi oficiali a evidențiat dinamica susținută a dialogului bilateral și interesul ambelor părți pentru aprofundarea și consolidarea cooperării sectoriale. În acest context, ministrul Jan Lipavský a acceptat invitația omologului român de a efectua o vizită în România în cursul acestui an.

Parteneri