• Home
  • Prima
  • Ministrul Energiei: Piaţa a fost manipulată de Gazprom. Gazul românesc se va ieftini când vom avea mai mult decât putem consuma

Ministrul Energiei: Piaţa a fost manipulată de Gazprom. Gazul românesc se va ieftini când vom avea mai mult decât putem consuma

virgil popescu ministru economie 1

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat că, în opinia sa, piaţa gazului a fost manipulată de Gazprom. Liberalul consideră că rușii au vrut să creeze o problemă Europei, ca primă etapă a războiului din Ucraina, și că prețul gazului nu va scădea atât timp cât vom depinde de gazul rusesc.

Popescu a explicat întâi de ce crede că majorarea prețului la gaz cu 85% nu a fost întâmplătoare: „E accelerată din ultima parte a anului trecut. Practic de prin septembrie, brusc, gazul rusesc a început să crească și a tras toată piaţa în sus. Eu am tot spus că sigur nu e întâmplător faptul că ruşii au redus livrările către Europa, faptul că nu au mai suplimentat livrările și au redirecţionat mult gaz către Asia”.
„Eu cred că a fost gândită special pentru a creşte preţul, pentru a crea o problemă Europei, ca primă etapă a războiului din Ucraina. Au vrut să creeze o problemă Europei, să aibă de ce să se ocupe”, a mai spus ministrul, la Digi24, potrivit b1tv.ro.

Ministrul a mai spus că „Europa nu va mai depinde de gazul rusesc mai devreme de 2026-2027, pentru că e o politică clară la nivel european de reducere accelerată a dependenţei de gazul rusesc”.
Virgil Popescu a afirmat apoi că gazul românesc se va ieftini când vom avea mai mult decât putem consuma.

„Piaţa a fost manipulată, clar, cred eu, de Gazprom. Nu există acum gaz suficient pe piaţă şi piaţa e foarte sensibilă şi reacţionează la orice se întâmplă. Cât timp vom depinde de gazul rusesc, nu cred că preţul va ajunge la nivelul din 2021, când era linişte în piaţă”, a mai declarat ministrul Virgil Popescu.

Parteneri