Ministrul Energiei spune că termocentrala de la Mintia şi Complexul Hunedoara au fost jefuite. De ce-i acuză pe Vâlcov şi Teodorovici

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, consideră că termocentrala de la Mintia şi Complexul Energetic Hunedoara au fost jefuite, acesta din urmă intrând în insolvenţă din cauza refuzului ministrului de Finanţe din 2015 de a aproba un ajutor de stat.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat marţi că termocentrala de la Mintia este o termocentrală strategică, însă „a fost pas cu pas distrusă, ca şi Complexul Energetic Hunedoara”.

„Termocentrala de la Mintia cred că va trebui să fie o preocupare a noastră, a tuturor. Sunt de acord cu dvs. că este o termocentrală strategică. Este într-un nod strategic. Din păcate termocentrala de la Mintia, ca şi Complexul Energetic Hunedoara, a fost jefuită. Da, a fost jefuită.

Distribuie prietenilor

Din 2013 s-a format Complexul Energetic Hunedoara – 0 datorii, 2019 – insolvenţă, 3 miliarde de lei datorii – oare unde s-au dus banii ăştia? 3 miliarde de lei datorii. A intrat în insolvenţă. În 2013 – tot atunci s-a aprobat un studiu de fezabilitate de către AGA de la acea vreme a complexului energetic în care s-a solicitat să se facă studiu pentru desulfurare şi instalaţia de slam dens, credeţi că s-a întâmplat ceva? Nimic. S-au complăcut toţi în această situaţie până la insolvenţă”, a menţionat Virgil Popescu, la „Ora Guvernului”, scrie Agerpres, potrivit Adevarul.ro.

Ministrul Energiei a subliniat că ajutorul de stat nu a fost aprobat la timp şi ulterior termocentrala a intrat în insolvenţă.

„În momentul când eşti în insolvenţă, când ajungi în insolvenţă din cauza unui domn, ca să nu-i spun altfel, ministru de Finanţe din 2015 (Darius Vâlcov – noiembrie 2014 – martie 2015; Eugen Teodorovici, 30 martie – 17 noiembrie 2015; Anca Dragu, noiembrie 2015 – ianuarie 2017 – n. red.), care nu a aprobat ajutorul de stat – nu a vrut să dea drumul la bani, să semneze Ordonanţa, ajutor aprobat la acea vreme de salvare pentru cumpărarea certificatelor de CO2, aşa cum am făcut noi la Oltenia şi am salvat.

Nu a vrut să îl aprobe până în aprilie, l-a aprobat în iulie, când certificatele de CO2 se cumpărau până în 30 aprilie. Ştiţi ce înseamnă asta? Înseamnă penalităţi de 100 de euro pe certificat. De asta a intrat în insolvenţă. V-aţi bătut joc domnilor, de termocentrala de la Mintia şi de Complexul Energetic Hunedoara. Şi apoi plângem de milă? Da, vrem să salvăm termocentrala de la Mintia, vrem să salvăm locurile de muncă de acolo şi pe cea de la Paroşeni pentru că aceea este retehnologizată. Acolo nu are probleme de mediu. Termocentrala de la Mintia nu are aviz de mediu, nu are deloc autorizaţie de mediu. De aceea a fost oprită. (…) Deci, instanţa românească poate funcţiona doar pe depunere de autorizaţie numai că legea europeană, Directiva spune aşa: nicio instalaţie mare de ardere nu poate funcţiona fără autorizaţie, pe asta este infringement, să ştiţi”, a mai spus Virgil Popescu.

Mai mult aici