• Home
  • Prima
  • Ministrul Finanțelor: Va mai veni un val de inflație. Cea mai grea perioadă ar putea fi la jumătatea anului 2022

Ministrul Finanțelor: Va mai veni un val de inflație. Cea mai grea perioadă ar putea fi la jumătatea anului 2022

adrian caciu ministrul finantelor 1620x1080 1

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că inflația afectează inclusiv bugetul de stat, pentru că așa cum cresc încasările, tot așa cresc și cheltuielile. Acesta a avertizat că va mai urma un val inflaționist în România, cauzat de măsurile monetare luate de băncile centrale.

„Încasările suplimentare la buget se datorează taxelor amânate în 2020, care au fost eșalonate și au venit la bugetul pe 2021 și vor veni în continuare și în 2022. Inflația creează un volum mai mare de venituri dar niciun finanțist cu adevărat profesionist nu ar trebui să se bucure. Așa cum îți influențează veniturile, îți influențează și cheltuielile”, a spus Adrian Câciu, luni seara, la postul B1 TV.

Ministrul a mai spus că există trei valuri inflaționiste care se suprapun în acest moment. Pe lângă inflația cauzată de creșterea prețului la energie și cea cauzată de balanța comercială, urmează un nou val inflaționist cauzat de ridicarea dobânzilor de către băncile naționale.

„Inflația cu care ne confruntăm are două componente care se resimt și una care va veni. Cele care se resimt, le știm cu toții. În primul rând este inflația , datorată prețurilor la energie care are componentă internă și componentă externă. Noi avem o explozie a prețurilor la energie. Este o parte a inflației. O altă parte a inflației se datorează importurilor. Suntem o țară care depindem de importuri, mai ales pe investiții, unde nu avem producție internă. Aceasta este ceea ce resimțim astăzi.

Va mai veni un val de inflație peste noi care se numește, în termeni profesionali, inflația monetaristă, cea care este declanșată de explozia de capital care a avut loc în SUA și în Europa. S-au tipărit bani. Prin ridicarea dobânzilor de către băncile centrale, vom avea o inflație generată de dobânzi sau inflația monetaristă. Toate aceste trei tipuri de inflație se suprapun, iar grosul inflației în România se va afla la jumătatea anului 2022, dacă nu se intervine”.

Parteneri