AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Ministrul Mediului: Trebuie restricționat exportul de substanţe chimice şi deşeuri periculoase de către state care nu le pot gestiona

Trebuie identificate soluţii pentru a restricţiona exportul de substanţe chimice şi deşeuri periculoase de către state care nu le pot gestiona şi nu au capacitatea de a face acest lucru, a declarat, luni, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, la sesiunea plenară a celei de-a IV-a întâlniri a procesului intersesional al Abordării Strategice şi Managementul consolidat al substanţelor chimice şi deşeurilor.

“Având în vedere că substanţele chimice şi deşeurile afectează toate aspectele dezvoltării, gestionarea corectă a acestora este relevantă şi sprijină punerea în aplicare a mai multor alte obiective de dezvoltare durabilă, dacă nu a tuturor. În ciuda acestor obiective ambiţioase, procesul şi gestionarea deşeurilor şi a substanţelor chimice este destul de lent. Considerăm că este nevoie de o mai mare mobilizare şi alocări de resurse pentru a accelera acest proces. Suntem convinşi că abordarea multisectorială este cheia succesului în noul cadru. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în calitate de autoritate centrală pentru mediu, consideră că un angajament comun de a proteja sănătatea umană şi mediul prin dezvoltarea, în continuare, a recomandărilor pentru cadrul global de management consolidat al substanţelor chimice şi deşeurilor după 2020 este cea mai bună cale de urmat. Trebuie identificate soluţii pentru a restricţiona exportul de substanţe chimice şi deşeuri periculoase de către state care nu le pot gestiona, care nu au capacitatea de a o face. O preocupare şi o atenţie majoră este reducerea impactului negativ al activităţilor urbane şi a substanţelor chimice periculoase pentru sănătatea umană, inclusiv prin gestionarea ecologică şi utilizarea în siguranţă a substanţelor chimice, reducerea şi reciclarea deşeurilor, utilizare mai eficientă a resurselor de apă şi energie”, a spus Tanczos, potrivit Agerpres.

Plenara celei de-a patra întâlniri a procesului intersesional al Abordării Strategice şi Managementul consolidat al substanţelor chimice şi deşeurilor dincolo de anul 2020 (IP4) are loc în aceste zile la Centrul Expoziţional Romexpo din Bucureşti.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!