• Home
  • Prima
  • Ministrul Sănătăţii: Un pacient din doi moare în spitalele noastre inutil

Ministrul Sănătăţii: Un pacient din doi moare în spitalele noastre inutil

victor costache 1

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, spune că jumătate dintre pacienţii decedaţi în spitalele din România mor „inutil” şi că sistemul de sănătate românesc este „excedat pe toate domeniile”. Costache afirmă că primele spitale regionale vor fi gata peste 7 ani, iar, în acest context, trebuie folosite „în interesul pacientului” toate spitalele din ţară.

”Această ordonanţă nu a fost luată în interesul spitalelor private, a fost luată în interesul pacienţilor”, susţine ministrul Sănătăţii, referindu-se la OUG privind liberalizarea programelor naţionale de sănătate, notează news.ro.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă, răspunzând unei întrebări, că programele de sănătate au primit mai mulţi bani.
Astfel, conform ministrului, programele naţionale de sănătate ”au primit undeva în jur de 40-50%” mai mulţi bani pentru acţiunile prioritare şi ”în jur de 300 de milioane” de lei pentru programele derulate de CNAS.

Acesta a precizat că Ministerul Sănătăţii are o situaţie privind serviciile pe care unităţile sanitare le pot acorda pacienţilor înscrişi în programele naţionale de sănătate.

”Statul este excedat pe toate domeniile, după cum ne-a semnalat şi UE. Un pacient din doi, în România, mor în spitalele noastre inutil. Avem prea mulţi pacienţi în prea puţine spitale”, a spus Costache.
Acesta a precizat că primele spitale vor fi construite în 2027 la Iaşi, Cluj şi Craiova.
„Ce facem în restul ţării? Trebuie să modernizăm spitalele publice pe care le avem (…). Dar şi aici sunt proceduri care durează ani de zile. (…) Până ne modernizăm spitale şi construim spitalele noi, haideţi să folosim spitalele pe care le avem în interesul pacienţilor”, a spus Victor Costache, conform sursei citate.

El a precizat că o pacientă din România, diagnosticată cu cancer de col uterin, are de 16 ori mai puţine şanse de a supravieţui decât o femeie în aceeaşi situaţie din Italia, lucru semnalat de experţii europeni.

Parteneri