Minunea de azi! PSD repară ce a distrus și murdărit FSN

Cineva m-a întrebat ce cred în legătură cu ce se petrece în centrul Capitalei acum. Regele, mort, e așezat pe un afet de tun, iar poporul din piață scandează ”Regele Mihai!”. Mihai nu se mai ridică din morți. Dar ceva, cineva, a ridicat în mod miraculos vălul de pe ochii românilor care s-au rânduit cu pioșenie la coadă, ore în șir, pentru a obține ”audiența” de câteva secunde la Rege. Audiența la Regele Mihai I al României continuă cu ieșirea catafalcului în stradă. Regele mort, dar mai viu ca niciodată, merge la popor. E condus pe ultimul drum, nu cu pălăria în mână, ci cu coroanele frunților lor regale în mână, de verii lui primari din marile regalități ale lumii, fiindcă regii, chiar dacă nu-s rude de sânge toți, sunt rude de ținută. România își răzbună, suindu-l în fața palatului, pe un afet de tun, chiar în mijlocul pieței în care s-au scris muriri și învieri, pe Regele său, istoria. Își răzbună studenții – unii au murit în lagăre – care strigau, ca azi, ”Regele Mihai!”
Că poporul strigă ”Regele Mihai!”, mareșalul ultimei conflagrații mondiale, comandantul Armatei care s-a răsucit, printr-un gest providențial, împotriva lui Hitler, înțeleg. E un miracol, iar uneori miracolele sunt previzibile. Nu la amplitudinea celui de azi, e drept. Ce nu pricep e cum de îngăduie urmașii celui ce l-au dat afară din țară, prima oară după război și, de câteva ori, după 89, pe Rege, din țara în care s-a născut, aici, la Sinaia, în Prahova mea natală, cum de îngăduie, ba chiar organizează acest fantastic, uluitor, incredibil spectacol mortuar, cerut de popor, aplaudat de popor, dar mi-e greu să cred că, în mod sincer, cerut și de lipiții cu fundul de scaunele puterii!? Cum?!
Există o singură variantă: Urmașii bolșevicilor, la putere azi, ca mereu în România de după pretinsa cădere a bolșevismului vizibil, înghesuiți de justiție, prinși cu rața averii naționale în traistă, îngăduie ceea ce trebuia să se petreacă în 89. E salvarea lor. Evenimentul morții Regelui istoric îi poate propulsa în istorie. PSD, obținut prin darea peste cap a FSN, ca-n basme, înghesuit de uriașa cădere a României care rămâne nu fără doctori, cum trâmbițează unul la televizor acum , ci fără POPOR, face un gest epocal: Reașează regalitatea pe tron. Sigur, ei rămân la guvernare. Regele, pe care l-au omorât de mai multe ori, se reașează, prin urmași, sub sfânta Coroană de Oțel a Independenței – vom vedea care urmaș , dar nu mai are importanță – îi salvează, așa cum victima își salvează asasinul. Se căiește asasinul pentru asasinat? E recunoscător pentru mâna întinsă de cel ucis? Nu cred. Dar această luciditate șmecheră e benefică pentru o țară ajunsă în haos și supusă nemilos depopulării. Va fi regină Margareta? E foarte bine. Va fi, mai apoi, puștiul care se juca pe lângă picioarele bunicului, în odaia balconului? Nicolae e urmaș de sânge regal și eu nu cred că Regele bolnav l-a dezmoștenit brusc fiindcă l-a ademenit o jună fără jupă căreia i-a făcut un copil care era făcut. Detaliile onomastice ale dinastiei contează mai puțin, iar principele Radu ar face bine să stea mai în spatele Principesei Moștenitoare, chiar dacă îi e consoartă. Măcar de formă să arate că ea e Regină, nu el, Rege! România, rămasă cu partidele ei alese de popor, în Parlament și Guvern, are nevoie de o spălare de păcate și de un pic de majestate în comportamentul istoric. Hai, ce dracu! Suntem o țară regală de când ne știm. Și Burebista era Rege. Și Decebal și Voievodul Mihai Viteazul erau Regi, nu republicani. Republica socialistă ne-a adus-o Stalin și ne-a mai adus-o, literar, niște entuziasme intelectuale. Să ne adunăm din mahalale și bordee și să suim ceremonioși  la Peleș, palatul regal făcut din banii lui, într-o pădure sălbatică, de Caral I! E momentul!
Lucian Avramescu