AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Mircea Coșea: Noi ne împrumutăm într-un ritm fantastic, istoric și importăm într-o măsură absolut dezastruoasă. Stăm foarte rău

 

Economistul Mircea Coșea atrage atenția că România stă foarte prost din punct de vedere al deficitelor și creșterea economică prognozată pentru acest an nu e una sănătoasă.

Coșea a declarat luni, pentru B1 TV, că, în ciuda aparenței, nu e deloc sănătoasă creșterea economică de 7% prognozată pentru România în acest an: „e ca un organism care se dopează cu steroizi”. Profesorul de economie a vorbit despre cele trei deficite care „îngroapă România” și a subliniat că trebuie luate măsuri urgente deoarece țara noastră nu se află în situația altor state din Zona Euro, cu economii puternice, așa încât să fie ajutată dacă intră în incapacitate de plată.

„Dacă ne uităm în jur, în Europa, creșterea economică, la țări foarte puternice, e în jur de 2 – 3% și e o creștere reală, sănătoasă, pentru că economia își revine încet-încet, nu-și revine deodată, nu poate să facă acest salt extraordinar. Sunt țări care au o economie puternică și de-abia urcă cu 2 – 3%. O creștere atât de mare, de 7%, arată că ceva e în neregulă și, ca să facem o comparație, e ca un organism care se dopează cu steroizi, adică e o creștere nesănătoasă. De ce? Pentru că în spatele acestei creșteri există niște raporturi macro-economice absolut catastrofale”.

„Sunt trei deficite mari care îngroapă această țară din punct de vedere economic. Deficitul bugetar, pe care nu putem să-l reglăm cu toate eforturile pe care le facem. Cel mai grav lucru e deficitul contului curent, asta înseamnă că ne împrumutăm foarte mult. Am ajuns la un ritm istoric. Și aici suntem pe primul loc în Europa. Ritmul în care ne împrumutăm nu l-am avut niciodată, e fantastic și am ajuns să creștem peste 50% rata împrumutării, ceea ce e înseamnă că am ajuns într-o situație critică.

Atunci când trecem de 50%, ceea ce probabil noi am trecut, și când intră și PNRR în acțiune, vom ajunge la 60%. Legile românști spun că trebuie să existe o trecere imediată la austeritate. Ce înseamnă asta? Că se fac economii la cheltuieli. Deci salarii, pensii, indemnizații, toate cheltuielile pe care le face statul trebuie să fie micșorate imediat că deja am ajuns la un pericol foarte mare. Această îndatorare nu putem s-o comparăm cu a altor state europene. Alte țări au o economie mai stabilă și sunt membre în sistemul euro, care e spijinit prin Banca Europeană, cum a beneficiat Grecia acum 10 – 12 ani. România nu e deci, nu ne va ajuta nimeni dacă intrăm în incapacitate de plată”, a explicat Mircea Coșea, potrivit b1tv.ro.

Economistul a spus apoi că al treilea deficit, cel al balanței comerciale, de ce mai grav lucru: „Noi importăm într-o măsură absolut dezastruoasă din punct de vedere al consumului nostru curent. În primul rând alimentele pe care am putea să le facem în țară foarte bine dacă am fi puțin preocupați de asta, dar nu suntem. E o crimă ce se întâmplă acum, să se arunce pe câmp castraveții și roșiile, în loc să le prelucrăm în țară și să le vindem, că atunci am putea reducem deficitul comercial. E o crimă să nu avem în țară capacitatea de a crește purcei. Noi importăm scroafe gestante și purcei din Ungaria, Polonia de unde putem”

Mircea Coșea a a mai spus că Florin Cîțu e economist și înțelege perfect toate acestea, dar laudă ”performanțele” economice ale României pentru că e în campanie internă în PNL.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!