• Home
  • Știri
  • Mitropolitul Pavlo al Kievului a fost condamnat la două luni de arest

Mitropolitul Pavlo al Kievului a fost condamnat la două luni de arest

mitropolitul pavel al kievului 1620x1080 1

Mitropolitul Pavlo al Kievului a fost condamnat la două luni de arest la domiciliu pentru poziția pro-rusă și colaborare cu Moscova. Potrivit anchetei serviciilor secrete ucrainene, înaltul prelat al Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC) este acuzat de autoritățile ucrainene de menţinerea legăturilor cu Biserica Ortodoxă Rusă și cu patriarhia de la Moscova, deşi a rupt oficial legăturile cu aceasta în mai anul trecut.

Zeci de credincioşi ai UOC s-au adunat pentru a protesta în faţa Lavrei Peşterilor (Pecerska Lavra) din Kiev, la scurt timp după ce mitropolitul Pavel difuzase prin presă un mesaj video.

„Ei zic că eu susţin agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Eu am spus, spun şi voi spune: condamn toate tentativele împotriva statului nostru, iar ceea ce au făcut Rusia şi Putin este de nejustificat….Eu nu am făcut nimic. Cred că aceasta este un ordin politic,”, a arătat el, potrivit b1tv.ro.

Agenția de presă de stat rusă TASS a declarat că instanța a stabilit ca mitropolitul să locuiască într-un sat la aproximativ 40 km sud-est de Kiev. Reprezentatul bisericii se plânge de condițiile de acolo.. În plus, trebuie să poarte o brățară electronică de monitorizare.

„Nu există nimic pe care să dormi, nici căldură și nici lumină. Nu există bucătărie, nici lingură. Dar este în regulă, voi suporta totul”, spune Mitropolitul Pavlo al Kievului.

La începutul săptămânii, Pavlo, care este starețul mănăstirii Kiev – Pechersk Lavra, cel mai venerat locaș de cult al Ucrainei – l-a blestemat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și l-a amenințat cu damnarea eternă.

Parteneri