Miza uriașă a întâlnirii dintre Putin și Netanyahu. Coordonare militară între cele două țări și…

Inamicul declarat al Israelului în regiune rămâne, ca forță, Iranul care a declarat prin liderii săi, nu o dată, că vrea ștergerea Israelului de pe hartă. La rându-i, Israelul a cerut mereu comunității internaționale să nu permită înarmarea nucleară a Iranului. Netanyahu cere ca atare protecție, iar dacă nu, să fie lăsat să se apere singur, acționând militar cum crede.

Israelului ar trebui să i se permită să acţioneze liber împotriva Iranului, a susţinut premierul Benjamin Netanyahu, joi, la Soci, unde s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a discuta despre coordonarea în domeniul securităţii în Siria, informează Reuters preluat deagerpres.

Cei doi lideri s-au întâlnit de câteva zeci de ori în ultimii ani, iar pe plan militar Rusia şi Israelul au colaborat pentru a evita ciocniri accidentale în Siria, unde Israelul susţine că realizează atacuri asupra ţintelor iraniene pentru a opri Teheranul să îşi stabilească o prezenţă militară.

„Coordonarea noastră în domeniul securităţii este întotdeauna importantă, dar este cu atât mai importantă acum, după ce luna trecută s-a înregistrat o creştere serioasă a încercărilor Iranului de a lovi Israelul din Siria şi de a plasa rachete (teleghidate) de precizie pentru a le folosi împotriva noastră”, a declarat Netanyahu la începutul discuţiilor cu liderul rus.

Iranul şi miliţia libaneză Hezbollah sprijinită de Teheran l-au ajutat pe preşedintele Bashar al-Assad în războiul civil sirian. Rusia care, la rândul său, susţine tabăra preşedintelui sirian, a închis în mare măsură ochii în privinţa atacurilor aeriene israeliene.

Conform agenţiei de ştiri RIA Novosti, preşedintele Putin a lăudat cooperarea în domeniul militar şi al securităţii dintre Rusia şi Israel.

După discuţiile care au durat câteva ore, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că cei doi lideri au convenit să intensifice dialogul bilateral în domeniul militar pe dosarul sirian, conform informaţiilor transmise de agenţia de ştiri Interfax.

Potrivit sursei citate, Vladimir Putin şi Benjamin Netanyahu au evidenţiat necesitatea protejării integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Siriei.

După ce, anterior, a avut o întrevedere cu Serghei Şoigu, ministrul rus al apărării, Netanyahu a reiterat poziţia conform căreia pentru ca Israelul să îşi poată asigura securitatea, armata sa trebuie să aibă „libertate de acţiune” în regiune împotriva Iranului.

Rusia și Israelul par a avea interese comune mai mari decît cele vizibile, iar evreii plecați din Rusia în Țara Sfântă au devenit o forță, având o largă plajă de afirmare în Israel. Ei sunt pe locul întâi numeric dintre evreii reveniți acasă, fără a rupe contactul cu țara în care s-au născut, Rusia.

D.Dumitru, AMPress