Motivele pentru care dansam
De cand suntem copii, simtim nevoia de a ne misca. Vedem adesea filmulete haioase cu bebelusi care danseaza amuzant in ritmul muzicii. De asemenea, multe fetite isi exprima dorinta de a dansa și de a deveni balerine. Si baietii danseaza, chiar si balet, si nimic nu este in neregula cu asta. Dansul reuneste si este un limbaj comun. Nu conteaza ca tu vorbesti doar limba romana și cel de langa tine vorbeste vreun dialect complicat din Africa. In momentul in care muzica porneste, dansul ne va face sa ne intelegm, sa zambim si sa fim mai veseli. Deci, de ce dansam?
Asta e. Pur si simplu, de ce? Ce inseamna sa ne miscam trupurile atunci cand auzim o melodie pe care o iubim? De ce ne uitam la videoclipuri, ne place sa vedem reflexia noastra in fereastra bucatariei in timp ce dansam si da, luam lectii pentru a perfectiona ceva ce ar putea fi etichetat cu usurinta drept banal? De ce ne supunem oboselii fizice si poate criticilor sociale ocazionale doar pentru a ne numi dansatori? De ce ne place asa?
Exista raspunsuri evidente. Dansam pentru fitness. Dansam pentru claritate mentala. Dansam pentru stabilitate emotionala si alte asemenea plusuri.
Cu toate acestea, toate aceste beneficii ar putea fi obtinute prin alte mijloace, desi multi marturisesc faptulca nu au gasit inca o alternativa mai buna decat un dans cha cha pentru a perfectiona atat ritmul cardiac, cat si spiritul. Totusi, nu trebuie sa dansam pentru a dobandi o minte si un corp sanatosi. Deci, trebuie sa fie mai multe motive pentru care facem acest lucru. Trebuie sa existe ceva glorios in dansul care este mai mult decat intangibil, ci trebuie sa fie aproape imperceptibil. Se pare ca nu putem explica asta, totusi o stim cu totii atat de bine incat nu ezitam sa dam din picior in ritmul muzicii cand auzim Lambada. Deci de ce dansam?
Poate ca dansul este modul in care ne exprimam atunci cand cuvintele sunt insuficiente. Bucuria pe care o simtim fata de iubirea noua gasita, determinarea pe care o avem in fata unei mari tristeti sau adversitati, focul pasional al tineretii noastre si linistea pe care o regasim dupa o anumita varsta – poate ca nu sunt niciodata exprimate mai deplin decat printr-un vals, sau un tango, sau un jive. Cu totii vrem sa fim intelesi si daca am putea rosti cu adevarat cuvintele care descriu sentimentele noastre, cat de profunde si puternice ar fi cu siguranta. Dar, din pacate, acele cuvinte nu par sa ne vina niciodata corect.
Poate ca dansul este mijlocul prin care aratam lumii cine suntem cu adevarat si cine putem fi. Toti, daca suntem sinceri, credem in adancul sufletului ca nu suntem oameni obisnuiti. Stim ca suntem minunat de unici, cu multe straturi de personalitate si talent tesute in asa fel incat nimeni de pe pamant sa nu aiba acelasi profil. Noi stim asta. Pur si simplu nu stim intotdeauna cum sa dovedim asta.
Poate ca dansul ne da oportunitatea de a face asta. Dansul este o parte din noi, din personalitatea noastra. Si poate ca dansul este modul in care alegem sa ne amintim cum ne legam de trecut. Acesta este modul in care retraim zilele pline de distractie ale tineretii noastre sau timpul in care ne-am uitat in ochii partenerului si am stiut ca este cel sau cea cu care ne dorim sa petrecem tot restul vietii. Este omagiul nostru adus generatiilor trecute, dar și un mod de a le arata copiilor cat de frumos este sa te exprimi prin dans si cum poate unii chiar și doua natii care nu au nimic in comun. Este sansa de a fi din nou o printesa, asteptand o mana intinsa si chemarea iubirii adevarate. Cand dansam, ne putem aminti pe toate un pic mai bine, sa simtim fluturii din nou si, chiar si pentru o clipa, sa ne intoarcem la cea mai pura parte a vietii noastre, cand timpul nu avea nicio importanta… pentru ca dansam.
De ce dansam? Fiecare raspuns va fi diferit si asa ar trebui sa fie. Poate cea mai buna intrebare este: „De ce nu am face asta?”
Cea mai buna parte este… literalmente oricine o poate face. Cu profesorii potriviti, Precum cei de la Dancevision este distractiv si usor de facut. De fapt, cea mai grea parte este sa faci primul pas… sa ridici telefonul, sa programezi o intalnire, sa mergi la studioul de dans. Odata ce faci primii pasi, pasii din sala sunt la fel de usori ca o gura de aer proaspat.
In concluzie….
Fie ca este vorba despre dans, desen, cantat, sport sau scris, a avea o preocupare creativa ar trebui intotdeauna o activitate apreciata. Dansul este una dintre acele expresii creative care este iubita de toata lumea. Si acesta este punctul principal! Dansul este pentru toata lumea. Poti fi o balerina in devenire la clasa de balet, dansand pe melodia Lacului lebedelor sau a regina dansului la petrecerea tematica ABBA a mamei tale. Poti fi cine doresti!
Exista, desigur, cateva situatii cand pur si simplu oamenii nu vor sa vina sa danseze… si asta e ok. Nu trebuie sa-i fortezi sa vina la cursuri, poate exista un motiv in spatele acestui lucru. Ar putea fi ceva simplu, cum ar fi sa nu aiba chef sau cred ca vor intelege „gresit” si nu stiu ce sa faca. Pentru dansatorii amatori, accentul ar trebui sa fie intotdeauna pe distractie, indiferent daca fac cursuri de dans sau danseaza dupa tutoriale.
Dansul ar trebui sa fie o provocare, dar nu ar trebui sa para o corvoada. Pune niste muzica minunata, incearca cele mai funky miscari de dans si alege un instructor plin de viata si energic care sa te indrume!