N-avem bani și guvernul se împrumută iar! Împrumuturi de 2,5 MILIARDE DE EURO

 

Cheltuielile decise de Guvern sunt uriașe, fără a face investiții – e prima perioadă din istorie cu investiții publice zero – , este concluzia multor analiști. Și totuși banii un ajung.

Ministerul Finanțelor Publice va ieși pe piețele externe pentru contractarea unor împrumuturi prin lansarea a una sau doua serii de obligațiuni, se arată într-un ordin publicat în Monitorul Oficial, potrivit Hotnews.
„Se aprobă contractarea de către Ministerul Finanțelor Publice a unor împrumuturi de pe piețele externe de capital în cadrul Programului-cadru de emisiuni de titluri de stat „Medium Term Notes” în sumă totală de până la 2,5 miliarde euro, prin lansarea a una sau doua serii de noi obligațiuni, cu maturitatea de minimum 10 ani”, se arată în document.
Emisiunea este administrată de către BNP Paribas, Erste Group Bank, ING Bank, Societe Generale și UniCredit AG.
Suma aferentă emisiunii se virează în contul de valută deschis pe numele MFP la BNR și se utilizează pentru finanțarea deficitului bugetar, refinanțarea și rambursarea anticipată a datoriei publice guvernamentale.

Distribuie prietenilor

Potrivit variantei actualizate a programului indicativ de emisiuni de titluri de stat, publicată la începutul acestui an, Ministerul Finanțelor Publice are în vedere (pe total an 2018) atragerea de resurse financiare de pe piețele externe prin emiterea de euroobligațiuni într-un volum de 4,5-5 miliarde euro (echivalent), în funcție de evoluțiile, condițiile și oportunitățile oferite de aceste piețe, și efectuarea de trageri din împrumuturi contractate de la instituțiile financiare internaționale, în valoare de aproximativ 0,2 miliarde euro.

Sumele totale împrumutate de actualul guvern nu sunt făcute publice, dar finanțiștii spun că rata îndatorării României crește amețitor.