NATO, proiecte contradictorii pentru 2017: Alianța ”nu este o poliție mondială”

 

Jens Stoltenberg, într-un interviu publicat înainte de Anul Nou, a firmat că riscul comiterii de noi atacuri teroriste de către organizația Statul Islamic ar putea exista și în 2017, iar  noi trăim în societăți libere și deschise, unde nu ne putem apăra 100 la sută de atacuri comise de cei dispuși să folosească orice mijloace pentru a provoca suferință. Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a subliniat că forța militară este un instrument extrem de puternic, dar ea nu rezolvă întotdeauna problemele și, după analizarea situației din Siria, NATO a decis că folosirea forței armate ar agrava situația din teren. ”Utilizarea forței militare de către aliații NATO contra regimului lui Bashar Al-Assad în Siria fără un mandat clar din partea Națiunilor Unite riscă să agraveze conflictul de la Alep și din restul Siriei și ar putea duce la un conflict regional mai extins”.
Misunea Alianței este de a proteja statele membre și teritoriul lor dar NATO ”nu este o poliție mondială”.
”Trebuie să amintim că motivul pentru care NATO desfășoară forțe în țările baltice este de a apăra pacea, de a garanta că noi căutăm pacea într-o situație unde am văzut o consolidare militară semnificativă rusă și dorința Rusiei de a folosi forța contra Ucrainei vecine. Dar noi răspundem într-o manieră măsurată, defensivă și în mod proporțional, iar obiectivul este de a nu provoca un conflict, ci de a-l preveni”, a explicat înaltul oficial al Alianței Nord-Atlantice.
Referitor la președintele ales al SUA, Donald Trump, Stoltenberg și-a exprimat convingerea că Statele Unite ale Americii vor continua să-și onoreze angajamentele, să fie prezente în Europa și să rămână angajate față de parteneriatul transatlantic.El a vorbit apoi despre nevoia de a purta discuții cu rușii pentra a detensiona situația.
După noile atacuri teroriste puse în seama Statului Islamic, dinspre SUA mai ales, prin noul președinte, veneau informații că teroriștii ”vor fi șterși de pe fața pământului”, dar și că țările aliate ar putea fi lăsate să se apere pe banii lor, singure. Nuanțele aduse de Stoltenberg sunt și ele de natură a strecura confuzii. NATO e tot mai pacifist în declarații pe fondul crescând al agresivității la nivel mondial.