• Home
  • Știri
  • Negrescu: „Sunt şanse tot mai mari ca Olanda să susţină aderarea României la spaţiul Schengen”

Negrescu: „Sunt şanse tot mai mari ca Olanda să susţină aderarea României la spaţiul Schengen”

negrescu 1

Europarlamentarul Victor Negrescu susţine că „sunt şanse tot mai mari ca Olanda să susţină aderarea României la spaţiul Schengen”.

„Informaţiile pe care le am provin de la parlamentari olandezi, ca urmare a discuţiilor purtate recent, la nivel informal, între formaţiunile politice parlamentare”, scrie Negrescu, duminică, pe pagina sa de Facebook, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, în prezent se discută despre trei scenarii.

„Scenariul 1: Votul pentru aderarea României la spaţiul Schengen va avea loc în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 8 – 9 decembrie. În acest caz, Olanda, dacă va rămâne ultimul stat care nu are o poziţie clară, va vota în favoarea aderării, dar prin impunerea unor condiţionalităţi, susţinute poate şi de alte state europene, prin care se solicită Comisiei Europene să elaboreze un mecanism de monitorizare special, în baza căruia ar putea fi suspendate o parte din drepturile specifice spaţiului Schengen dacă anumite prevederi ar fi încălcate. Scenariul abţinerii este în continuare evaluat, dar guvernul olandez percepe abţinerea ca o înfrângere pe care nu şi-o permit în contextul actual”, arată eurodeputatul.

El spune că scenariul 2 vizează că „votul urmează a fi reprogramat pentru o sesiune extraordinară, care poate avea loc chiar în cursul acestui an, pentru a aştepta concluziile ultimului raport MCV şi avizul Comisiei de la Veneţia pe Legile Justiţiei”. „În acest caz, intrarea ţării noastre în spaţiul Schengen este în continuare condiţionată de criterii cu care nu au nicio legătură dispoziţiile acquis-ului Schengen. Se evaluează inclusiv decuplarea Bulgariei de România”, scrie el.

Mai mult aici

Parteneri