AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Netanyahu: „Israel e în război. Inamicul va plăti un preț pe care nu l-a cunoscut niciodată”

Foto - Profimedia

Sirenele răsună în Israel de la începutul zilei de sâmbătă, în vreme ce vuietul lansărilor de rachete din Fâșia Gaza a putut fi auzit de martori citați de Reuters, potrivit digi24.ro.

Premierul Benjamin Netanyahu a spus că Israel „e în război” iar ministrul Apărării a spus că-l vor câștiga.

Cel puțin 2.500 de rachete au fost lansate din Fâșia Gaza iar, ca răspuns, armata israeliană a lansat bombardamente aviatice. Numărul morților nu este clar, având loc și răpiri de către militanți Hamas infiltrați de pe mare, din aer și pe sol, aceștia deschizând focul asupra civililor. Cel puțin 100 de oameni au fost răniți.

Militanți Hamas s-au infiltrat de pe mare, din aer și de la sol în Israel, unde au deschis focul, în vreme ce aviația israeliană bombardează ținte Hamas în Gaza, după miile de rachete trase de pe teritoriul palestinian.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că „suntem în război”, într-o înregistrare video postată pe X: „Cetățeni ai Israelului. Suntem în război, nu o operațiune, nu o escaladare, ci un război. În această dimineață, Hamas a lansat un atac criminal surpriză împotriva statului Israel și a cetățenilor săi. Suntem în luptă încă de dimineață devreme. I-am convocat pe șefii sistemului de securitate, în primul rând am dat instrucțiuni să curățăm așezările de teroriștii care s-au infiltrat – această operațiune se desfășoară în aceste ore.

În același timp, am ordonat o amplă mobilizare a rezervelor și un război de ripostă cu o forță și o amploare pe care inamicul nu le-a cunoscut niciodată. Inamicul va plăti un preț pe care nu l-a cunoscut niciodată. Între timp, fac apel la toți cetățenii Israelului să se supună cu strictețe instrucțiunilor armatei și instrucțiunilor Comandamentului de acasă. Suntem în război și îl vom câștiga”.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că palestinienii au tras 2.500 de rachete asupra Israelului „cu infiltrați ajunși cu parapante, de pe mare și de la sol”, potrivit agenției de presă Reuters, citată de digi24.ro.

Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că efectuează atacuri aeriene asupra țintelor Hamas din Gaza ca răspuns la „barajul de rachete” lansat. Ambasadele Franţei şi SUA au condamnat atacurile Hamas.

„Suntem supuşi unui atac masiv dinspre Fâşia Gaza. În prezent, există 21 de confruntări active în sudul Israelului. Întreaga regiune sudică este închisă circulaţiei civile”, a declarat ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, în cadrul unui briefing de presă. El a mai spus că Israelul „va câștiga acest război”.

 

© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!