
Nicolae și Elena Ceaușescu refuzau un aliment popular astăzi, în ciuda abundenței de delicatese de pe mesele festive
Nicolae Ceaușescu, fostul președinte al României în perioada comunistă, și soția sa, Elena Ceaușescu, obișnuiau să organizeze adesea mese festive, în care preparatele tradiționale erau nelipsite. Cu toate că aveau acces la numeroase delicatese, exista un aliment pe care cei doi nu-l consumau niciodată.
La mesele festive planificate de Nicolae și Elena Ceaușescu, în special de Revelion, cuplul nu se abținea de la nimic. Se delectau în principal cu preparate tradiționale.
„Mesele lor cuprindeau mâncăruri tradiționale: sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, toate nelipsite de la mesele de sărbătoare. Dacă lipseau, era vai și amar! Lui Nicolae Ceaușescu îi plăceau mai ales preparatele tradiționale din pește: ciorbă de pește, plachie și saramură”, a scris Mihaela Moraru, nepoata fostului dictator, în memoriile sale.
Totodată, nepoata liderului comunist a precizat că mesele celor doi nu erau atât de sofisticate precum cele din prezent. De asemenea, Nicolae și Elena Ceaușescu nu erau încântați de preparatele exotice, cum ar fi fructele de mare.
„Rafinamentele culinare de acum nu se compară cu așa-zisele rafinamente de la mesele Ceaușeștilor, chiar dacă și ei ar fi avut acces la fructe de mare. Dar nu le plăceau”, a adăugat Mihaela Moraru.