Noi schimbari legislative privind masina la schimb pe durata reparatiei

Noi schimbari legislative privind masina la schimb pe durata reparatiei

In 2016 a aparut o lege care oferea participantilor la trafic implicati intr-un accident rutier posibilitatea de a-si acoperi nevoile de transport pe durata in care masina se afla in service. Din nefericire, putini soferi stiau ca au aceasta optiune, care presupunea ca acele costuri ale inchirierii sau utilizarii noii masini cu caracteristici similare celei avariate, cadeau in sarcina pagubitorului si pe seama asigurarii acestuia.

Astfel, orice persoana implicata intr-un accident rutier nu trebuie sa astepte finalizarea reparatiilor ce pot avea loc intr-un termen lung, ci se poate bucura pe durata reparatiei masinii sale de o masina la schimb, costul privind utilizarea acesteia fiind suportat de firma a carei asigurare auto RCA o detine faptasul.

Ce spune legislatia despre piata asigurarilor RCA in caz de accident?

Legea sufera modificari constant. Iar anul acesta, in data de 10 septembrie, s-au stabilit noi prevederi in astfel de situatii . De exemplu, potrivit www.Romasig.ro, daca in trecut costul asigurarilor auto era acelasi indiferent de locul de unde era achizitionata polita, incepand din toamna anului 2022 exista posibilitatea ca soferii sa gaseasca RCA ieftin in mediul online.

Prin intermediul internetului, pe piata asigurarilor RCA, furnizorii pot avea o serie de beneficii in desfasurarea afacerii (de exemplu, costuri mai mici cu intretinerea business-ului). Si astfel, pot inclusiv sa devina mai competitivi si sa ofere clientilor preturi mai atragatoare.

Totodata, masina la schimb pe cheltuiala celui care a dus la accident, se poate oferi bineinteles daca acesta nu fuge de la locul impactului si daca accepta sa solutioneze situatia pe cale amiabila. Anterior era obligatorie sesizarea sau prezentarea politiei sau raportarea incidentului la cea mai apropiata sectie. Acum, declaratia poate fi realizata online, prin intermediul unei aplicatii dedicate.

Si astfel, in caz de accident, asiguratorul RCA poate acoperi nevoile din trafic ale celor mai putin norocosi si sa sprijine acordarea unei masini de schimb, proces conditionat exclusiv de timpul de reparare al automobilului de drept.

Beneficiile privind noua legislatie RCA

Este evident ca modificarile legislative ce au avut loc in toamna acestui an simplifica atat procesele autoritatilor cand vine vorba de gestionarea si solutionarea unor plangeri in ceea ce priveste accidentele rutiere, cat si pe cea a participantilor.

Zilnic au loc o multime de accidente care se sfarsesc cu pierderi de vieti umane, iar un numar semnificativ de soferi gasesc diferite scuze pentru a nu-si indeplini obligatiile pe care le au. De exemplu, politistii au descoperit in trafic soferi care prezentau acte incomplete sau polite de asigurare RCA expirate.

Ori asa cum prevede legea, toti acesti soferi sunt sanctionati cu amenda de pana la 3000 lei. Risca sa li se suspende dreptul de a conduce sau sa le fie iradiata masina din Registrul Auto. Penalitatile nu sunt aplicate doar celor care se afla in deplasare, ci si celor care dispun efectiv de un automobil static, ce e utilizat periodic sau deloc.

Pentru ca in prezent se gaseste RCA ieftin in mediul online, toti soferii pot fi mai atenti cu privire la momentul cand aceasta expira sau in general, la achizitia unei asigurari, astfel incat sa nu preintampine probleme.

Parteneri