• Home
  • Prima
  • Nota de plată după o internare într-un spital de stat, mai scumpă decât la unul privat

Nota de plată după o internare într-un spital de stat, mai scumpă decât la unul privat

internat in spital 1

350 de euro – atât costă o noapte de cazare la Spitalul Floreasca, de trei ori mai mult decât într-un spital privat. În această sumă nu sunt incluse eventualele investigații, medicația și nici mâncarea. De banii aceștia pacientul nu stă într-o rezervă, ci împarte salonul cu alți 10 bolnavi.

Cum arată nota de plată la un spital privat
Cazarea în spital poate reprezenta chiar și 90% din totalul cheltuielilor pe care o unitate sanitară le are cu un pacient. Acesta este și cazul unui bărbat care a ajuns la Spitalul de urgență Florească cu infarct cerebral.

La externare a primit decontul, iar, cele 6 zile de internare au costat aproape 10.000 de lei. În tot acest timp, a primit medicamente de un pic peste 20 de lei și i s-au făcut analize în valoare de nici măcar 50 de lei.

Cazarea la stat, mai scumpă decât la privat
Bogdan Oprița, purtător de cuvânt Spitalul Floreasca: Legea ne obligă să îi atașăm la foaie un decont, ca omul să cunoască care au fost cheltuielile date de îngrijirea sa. În această sumă, care este stabilită de compartimentul de specialitate al spitalului, intră toate celelalte care nu sunt legate de actul medical, iar legea permite unităților sanitare să facă acest lucru.

Pacienții asigurați nu plătesc nimic
Reprezentanții spitalului menționează că în suma trecută sunt incluse și cheltuielile cu utilitățile, salariile și mentenanța aparaturii.

Mihaela Tănase, purtător de cuvânt CNAS: Acest decont pe care pacientul îl primește la externare el este pur informativ. El nu este un document de decont între unitatea sanitară și Casa de Asigurări, el are doar rol informativ, astfel încât pacientul să știe care au fost costurile efective realizate din sistemul de sănătate pentru serviciile medicale pe care el le-a primit. Acel tarif din decont conține cheltuielile realizate de spital pe parcursul unui an, împărțit la numărul de zile contabile.

În cazul în care pacientul este asigurat, el nu trebuie să plătească din buzunarul propriu aceste cheltuieli.

Mihaela Tănase, purtător de cuvânt CNAS: Prin norme este stabilit un tarif maximal pe zi de spitalizare, iar în urma fundamentării depuse de fiecare unitate sanitară se negociază cu casa de Asigurări un tarif, un nivel al tarifului care se contractează cu Casa de Asigurări.

Mai mult pe DIGI24.ro

Parteneri