Noutate, după închiderea școlilor: Ministerul Educației va realiza cursuri de învățământ în parteneriat cu TVR

Ministerul Educaţiei şi Cercetării, în parteneriat cu Televiziunea Română, va realiza cursuri pentru toate nivelurile de învăţământ, cu prioritate pentru elevii claselor a VIII-a şi a XII-a/XIII-a, pentru a asigura „continuitatea pregătirii” în vederea susţinerii examenelor naţionale, informează o notă transmisă marţi de MEC către inspectoratele şcolare. Anunțul a fost făcut și de ministrul Educației, Monica Anisie, marți seara, în timpul ședinței de guvern.
Totodată, MEC asigură întregul personal din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi particular acreditat că nu va fi afectat în ceea ce priveşte drepturile salariale de măsurile dispuse privitor la suspendarea cursurilor.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării recomandă ca programul de lucru al angajaţilor să fie stabilită de conducerea unităţilor de învăţământ preuniversitar în funcţie de măsurile dispuse de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

MEC reiterează că încurajează realizarea de cursuri suport pentru elevi asistate de tehnologie.

Distribuie prietenilor

Cadrele didactice pot menţine în această perioadă legătura cu elevii prin orice alte mijloace tehnice de comunicare, indică ministerul.

„Aceste demersuri nu se substituie cursurilor din unităţile de învăţământ preuniversitar, rolul lor fiind de a crea un cadru educaţional în această perioadă”, explică MEC.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării reaminteşte că va reprograma simulările examenelor naţionale, olimpiadele şcolare, competiţiile sportive, activităţile extraşcolare şi toate celelalte activităţi care presupun prezenţa elevilor în colectivitate.

„Se recomandă părinţilor/tutorilor legali instituiţi, precum şi elevilor să evite expunerea în spaţiile aglomerate şi să încerce, pe cât posibil, să nu părăsească domiciliul”, se mai arată în nota MEC.

Potrivit ministerului, înscrierea pentru clasa pregătitoare se poate realiza în continuare, online, iar calendarul se va prelungi cu o săptămână, după reluarea cursurilor pentru toate celelalte activităţi.

„Consiliile de Administraţie ale unităţilor de învăţământ vor decide modalitatea de recuperare a procesului educaţional din perioada suspendării cursurilor”, adaugă MEC.

Cursurile în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi particular au fost suspendate, începând de miercuri până în data de 22 martie 2020, cu posibilitatea de prelungire, în funcţie de evoluţia situaţiei.