Noutatea unor vechi tragedii

O copilă de 15 ani, rămasă paznic de far în România, fiindcă tatăl – plecat în Portugalia să adune ceva bani pentru fiica adorată – era greu de văzut, iar un frate mai mare dispăruse și el în lumea largă, a devenit personaj de presă. Autoeducându-se prin televizor, adolescenta a purces la un gest la care a dus-o capul și anturajul: a furat economiile tatălui, pitite undeva în casă. Cele cîteva zeci de mii de dolari, bani câștigați în ani de babacul truditor pe schele, s-au prefăcut rapid în ceea ce formează deliciul și tovărășia copiilor de azi. Adică un smartphone ultimul tip, ceva țoale de fițe și, întrucât avea un iubit mai mare cu trei ani, l-a ”împrumutat” cu restul sumei să-și cumpere o mașină bengoasă, ceea ce acela a și făcut. Munca în străinătate a migrantului care visa să repare sărăcia de acasă și să asigure copilei dragi, care ”învăța bine”, o studenție cu tot ce-i trebuie, s-a spulberat. Cât de vinovată e copila? Cât de victimă e tatăl? Suntem tentați să anatemizăm fiica și, la grămadă, copiii de azi care, văzându-se cu dinții crescuți, ”mușcă din bunici și din părinți”, ca într-o cântată și răscântată piesă a lui Tudor Gheorghe. Nu m-aș grăbi și aș mai ”cujeta nițel”, ca ardeleanul lângă girafă, înainte de a risca un verdict.

În tinerețea mea jurnalistică m-am confruntat, profesional, cu un caz petrecut în Drumul Taberei. Semănă întrucâtva cu cel de mai sus, numai că acea întâmplare nu e doar aberantă, ci și sângeroasă. Un adolescent, cam de aceeași vârstă, era crescut de un bunic, singur și el după repetatele decese din familie. Părinții copilului muriseră amândoi într-un accident. Bătrânul, pensionar, căra după el și blestemul de a se mișca anevoie, așa că viața și-o petrecea mai mult în pat. Gătea chinuit ceva băiatului care venea din ce în ce mai târziu de la școală și cerea din ce în ce mai des bani de cheltuială. Enervat că bunicul nu-i dădea destul, cu toate că-l bănuia ”putred de bogat”, a decis să-l ucidă și să-i ia banii din salteaua pe care o ținea apărată cu corpul lui uscat de ani și suferință. Anchetatorii – cazul a fost luat și de presă – au constatat că bunicul, omorât prin înjunghiere, avea în saltea mai multe carnete CEC, toate pe numele nepotului care urma să beneficieze de ele când ajungea la maturitate. Adolescentul asasin găsise sub saltea doar 25 de lei, bani lichizi, pe care i-a și luat, alergând cu ei la amicii de dezmăț. Dezmăț, mai puțin e drept, se găsea și atunci, cu mai puține ramificații.
S-a stricat generația copiilor de azi? Nu cred. Totul ține de mediul în care cresc. Dacă este igienic, protejând copilul de contaminările multiple, de lumea microbiană în care trăim, sunt șanse să-l salvăm. Poate fi el învățat să se apere de o societate profund agresivă și puturoasă în multe din datele ei? Greu, fiindcă societatea îți trimite, pe sub ușă și prin micul ecran, prin gaura cheii și prin spectacolul stradal, scârboșenia. Îți intră în viață din toate direcțiile, școala a devenit, în mult privințe, locul unde nu se învață carte, ci se iau lecții de sex și drog. Profesorii, ca și părinții, sunt adesea biruiți. Un sondaj recent arată că doar trei la sută din copii își iau modele de viață profesorii de elită, oamenii care au făcut prin trudă o carieră stimabilă, cei mai mulți dorindu-și să fie ca șefii de găști din cartier sau ca vedetele din televizor. Ce vedete lansează și cultivă televiziunile? Le avem zilnic, dacă nu știm să închidem la vreme, sub privire.
Copila de 15 ani a furat banii strânși de tata, plecat la muncă afară, pentru a se plimba, ea și iubitul de 18 ani, cu o mașină ”bengoasă”. Lumea în care se mișcă spre atât a condus-o. Televizorul și strada îi prezintă zilnic găunoși avuți, pleznind de îngâmfare, sfertodocți plini de bani și săraci cu duhul,  până la utilizarea unui limbaj din trei cuvinte. De ce n-ar fi ca ei? De ce nu s-ar bucura de banii strânși de babacul pentru ea, pentru iluzoria ei studenție, și păstrați în borcan, fiindcă băncile îl fură și n-avea încredere în ele? Copilul, crescut în absența iubirii, lăsat pe mâna unei societăți agresive și bolnave, a devenit ca ea. Dar, cum spuneam, nimic nu-i nou. Numai că accidentalul devine azi molimă, iar anomalia crimei, fapt curent.