Avem din ce în ce mai puţini copii vaccinaţi contra rujeolei, ceea ce poate duce oricând la o nouă epidemie. Rata este undeva spre 75%, dar pentru a controla aceasta boală, procentul trebuie să fie de peste 95%, explică specialiştii, potrivit stiri.tvr.ro. Un alt factor important este legat şi de numărul de ucraineni care au venit în România, despre care nu se ştie dacă sunt sau nu vaccinaţi.
Cunoscută ca una dintre bolile copilăriei, rujeola este o infecţie foarte contagioasă, ce se manifestă ca o erupție şi care are simptome asemănătoare cu răceala. Se transmite prin tuse sau strănut şi este extrem de periculoasă în cazul copiilor mai mici de 5 ani şi la adulţii peste 20.
Pentru cei nevaccinaţi poate duce la complicaţii severe.
Singurul mod de protecție împotriva rujeolei este vaccinarea. În România, imunizarea se face cu două doze, la 12 luni și 5 ani, cu serul ROR.
Pentru ca această boală să fie ţinută sub control, avem nevoie de o rată de vaccinare de peste 95%, spun epidemiologii.
În luna martie, Direcţia de Sănătate Publică Neamț trăgea un semnal de alarmă şi spunea că, având în vedere inclusiv contextul epidemiologic din Ucraina şi numărul mare de persoane care au trecut granița, există un risc de apariţie a unor boli transmisibile, printre care şi rujeola.
Ultima raportare a INSP, din iulie 2020, arăta că, din 2016, când a fost declarată epidemie de ruejolă în România, la noi în ţară au fost înregistrate 20.192 de cazuri de rujeolă, iar 6 copii au murit.