• Home
  • Știri
  • O gripă aviară devastatoare face ravagii în lume. Există un risc pentru sănătatea umană?

O gripă aviară devastatoare face ravagii în lume. Există un risc pentru sănătatea umană?

aviara

Cel mai puternic focar de gripă aviară din istorie face ravagii în întreaga lume și a dus la sacrificarea a mii de păsări. În timp ce virusul are un impact devastator asupra păsărilor, din cauza transmisibilității și mortalității, se pune tot mai des întrebarea cât de îngrijorătoare poate deveni situația pentru oameni și dacă acesta ar fi punctul pentru o viitoare pandemie.

Focarul de gripă aviară ne afectează deja. A dus la creșterea prețului cărnii de pasăre, dar și a ouălor, totul pe fondul scumpirilor deja cauzate de pandemie și războiul din Ucraina. Focarul a perturbat lanțurile de aprovizionare cu alimente și a dus la sacrificarea forțată a milioane de păsări.

Una dintre marile preocupări pentru oameni este dacă acest focar ar putea să fie punctul unei viitoare pandemii, scrie Euronews, potrivit digi24.ro.
Cercetătorii spun că situația este fără precedent, deoarece este vorba despre cel mai grav focar de gripă aviară din Marea Britanie, din cauza numărului de infecții care au apărut la păsările de curte, dar și la cele sălbatice. Totodată, experții adaugă că virusul și-a schimbat comportamentul în moduri nemaiîntâlnite până acum.
Focarele de gripă aviară au devenit mai frecvente. Tulpina curentă care este acum în circulație este cunoscută ca H5N1.

„Există un risc pentru sănătatea umană, dar în momentul de față este scăzut”, a spus Paul Digard, virusolog la Universitatea din Edinburgh. El a amintit de focarul din 1997, în timpul căruia 18 persoane s-au infectat cu gripa aviară și șase au murit. „A fost o infecție rară la oameni, dar când s-a întâmplat, a avut o mortalitate de aproximativ 50%”, a spus Digard.

Mai mult aici

Parteneri