AM Press Logo
Muzeul Pietrei

O zi de anxietate – uite cum arată o zi din viața unei persoane care experimentează anxietate

Anxietatea este firească, chiar necesară pentru supraviețuire, dar până într-un anumit punct. Când te confrunți cu tulburări de anxietate, ești neliniștit, agitat, îngrijorat. Până și zilele banale sunt greu de dus și îți dai seama de asta din momentul în care deschizi ochii dimineața. Știi atunci că urmează încă o zi cu anxietate.  

 

Uite cum se simte o zi de anxietate crescută 

Extenuare

 

Chiar dacă dorm toată noaptea sau nu dorm deloc, oamenii care se confruntă cu tulburări de anxietate se trezesc epuizați. Nu au energie să coboare din pat, cu atât mai mult să-și înceapă ziua cu treburi obișnuite, iar asta le amplifică și mai mult starea. Din acest moment, lupta cu anxietatea este deja pierdută, și sunt multe zilele care încep așa. 

 

Ceață permanentă 

 

Anxietatea poate să te țină într-o permanentă ceață, din care să nu înțelegi nimic ore întregi. Îți este greu să lucrezi, îți este aproape imposibil să te concentrezi pe un singur task și te obligi, practic, să faci tot ce aveai de făcut pe ziua respectivă. Te chinui să găsești o modalitate prin care să rămâi conectat, dar te lupți constant cu gânduri care te lovesc din toate părțile. De multe ori nu reușești să te aduni și devine frustrant.

 

Gol în stomac tot timpul

 

Când ești anxios, ești în permanentă stare de alertă. Dacă ai ceva de rezolvat în ziua respectivă anticipezi situația și devii agitat. Ți se pune, parcă, un nod în stomac, care rămâne acolo pentru mult timp. Dacă nu ai nimic de făcut, din nou, devii agitat. Situații obișnuite, cum ar fi sosirea unui colet sau un telefon neașteptat pot fi reali factori de stres pentru cineva care experimentează anxietate crescută. 

 

Teama de a adormi

 

Îți este teamă să adormi pentru că, de fiecare dată, anxietatea te lovește din plin. Amâni momentul și pierzi timp în care te puteai odihni. Cu cât amâni mai mult, cu atât devii mai agitat. Îți este greu să adormi, dormi prost și nu reușești să te odihnești deloc. Dimineața, o iei de la capăt cu aceeași teamă pe care nu poți să ți-o explici.

 

Anxietatea devine o problemă pentru un adult în momentul în care îi perturbă viața, îi afectează performanța la locul de muncă, relațiile sociale, relația de cuplu sau, în cazuri mai grave, pe toate la un loc. Când se întâmplă asta, se impune ajutor de specialitate prin ședințe de psihoterapie pentru adulți. Cu o experienţă vastă ȋn a aborda problemele vieții de adult, Psihologii Centrului de Psihoterapie Psihanalitică București – centruldepsihanaliza.ro – sunt oricând pregătiți să te ajute în cazul în care simți că anxietatea te controlează, și nu invers. 

 

Tulburarea de panică, anxietatea socială, anxietatea generalizată, tulburarea obsesiv – compulsivă sunt tulburări anxioase problematice pentru un adult. Dacă îți este cunoscut scenariul și știi cum se desfășoară zilele cu anxietate crescută, apelează cu încredere la consiliere psihologică. Este, poate, cel mai mare bine pe care poți să ți-l faci când te confrunți cu o astfel de problemă. 

 

Sursa foto: unsplash.com

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!