• Home
  • Prima
  • Octavian Jurma: Sunt județe importante care vor fi nevoite sa închidă scolile, la două săptămâni după deschiderea lor

Octavian Jurma: Sunt județe importante care vor fi nevoite sa închidă scolile, la două săptămâni după deschiderea lor

jurma 1

Cercetătorul Octavian Jurma face o analiză a evoluției pandemiei, și se arată îngrijorat, în contextul în care tulpina Delta este de două ori mai contagioasă, iar măsurile care s-ar impune într-o astfel de situație nu prea există.
De asemenea, Jurma crede că vor fi județe care vor închide școlile, la doar două săptămâni după deschidere.

„Azi (marți, n.r) judetul Ilfov a ajuns si oficial la incidenta de 1 la mie. Bucuresti are astazi 221 de cazuri in vreme ce intraga tara avea 152 de cazuri acum exact o luna, pe 1 august. Bucuresti va depasi oficial incidenta la 1 la mie probabil pana la finalul acestei saptamani (iar pe cea de 2 la mie in 2 saptamani).
Inainte de valul 3 depasirea acest prag ar fi atras multa atentie si agitatie pentru ca e pragul la care clasele incepeau sa intre in online dupa o strategie atent gandita de Ministerul Santatii in cloaborare cu Ministerul Educatiei. Acum acest prag a fost ridicat la 6 la mie fara nici o alta masura compensatorie de siguranta si triaj epidemiologic.
De ce? Poate pentru ca tulpina Delta este de 2x mai infectioasa si de 2x mai periculoasa decat tulpina Alpha, dar eu nu sunt specialist nici in epidemiologie nici in sanatate publica. Asa incat astept deja de o luna sa aud de la politicieni nu doar CE s-a hotarat cu viata si sanatatea copiilor mei, ci si de la specialisti in sanatate publica ai guvernului DE CE s-a hotarat asta.
Ca doar nu s-a decis pragul intr-o sedinta de partid si dupa aceea trimis specialistilor sa il justifice. Ar fi prea ca pe vremea de trista amintire…
Aici e prognoza simpla actualizata a incidentei in fiecare judet actualizata la inceputul saptamanii.
Este o prognoza [foarte] optimista dar chiar si asa observam cum basculeaza imaginea spre rosu in a doua jumatate a lunii septembrie chiar si fara a lua in calcul deschiderea scolilor.
Daca adaugam si impactul scolilor, sunt judete importante care vor depasi 6 la mie si vor fi nevoite sa inchida scolile, la 2 saptamani dupa deschiderea lor. Nu e de altfel nici o supriza ca pandemia ne prinde cand incercam sa blufam cu santatea oamenilor pe masa.
Problema cea mai mare cu valul 4 este ca nu pare sa dezvolte o perioada de platou ca valul 2. Asta face ca incidenta la 14 zile sa fie puternic inselatoare. E ca si cum ai fi fost sapamana trecuta in frigider si saptamana asta in cuptor dar cei care masoara temperatura medie din afara camerei te asigura ca in medie esti la temperatura ideala”, a scris Octavian Jurma, pe pagina de facebook.

Parteneri