OECD: România alocă cei mai puţini bani pentru sănătate la nivelul UE

Conform datelor publicate în raportul „Health at a Glance: Europe 2018”, România a alocat în anul 2017 5,1% din PIB pentru sănătate, cel mai mic procent din Uniunea Europeană. Media înregistrată la nivelul Blocului comunitar este de 9,6%, cel mai mare buget fiind alocat în Franţa, 11,5% din PIB.

De asemenea, România alocă mai puţin şi decât trei ţări europene care nu fac parte din UE, precum Albania (6,8%), Macedonia (6,1%) sau Muntenegru (5,9%).

În capul clasamentului se situează şi Germania şi Suedia, în timp ce Letonia, Lituania şi Luxemburg au un procentaj apropiat de al României, notează Mediafax.

Distribuie prietenilor

România se situează la finalul clasamentului Uniunii Europene şi în ceea ce priveşte cheltuielile pentru sănătate pe cap de locuitor şi cheltuielile cu pacienţii din spitale.

Bugetul alocat pentru sănătate pe cap de locuitor reprezintă o treime din media europeană şi este până la de cinci ori mai mic decât în Luxemburg, care alocă cei mai mulţi bani pentru sănătate din acest punct de vedere. Finalul clasamentului este completat şi de Bulgaria şi Letonia.

În ceea ce priveşte cheltuielile pentru pacienţii din spitale, cei mai mulţi bani sunt alocaţi în Danemarca, Suedia şi Luxemburg, iar cei mai puţini în România, Bulgaria şi Letonia.