• Home
  • Știri
  • OMS: Subvarianta XBB.1.5 Omicron este cea mai transmisibilă variantă de Covid-19 de până acum

OMS: Subvarianta XBB.1.5 Omicron este cea mai transmisibilă variantă de Covid-19 de până acum

omicron1 62656300

Subvarianta XBB.1.5 omicron, care domină în prezent în SUA, este cea mai contagioasă variantă de Covid-19 de până acum, dar nu pare să îmbolnăvească un număr mai mare de oameni față de variantele anterioare, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, precizează CNBC, potrivit stiri.tvr.ro.

Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru Covid-19, a declarat că oficialii din domeniul sănătății mondiale sunt îngrijorați de rapiditatea cu care se răspândește subvarianta în nord-estul SUA.

Numărul persoanelor infectate cu XBB.1.5 s-a dublat în SUA la aproximativ fiecare două săptămâni, ceea ce face ca aceasta să fie cea mai frecventă variantă care circulă în țară.

„Este cea mai transmisibilă subvariantă care a fost detectată până în prezent”, a declarat Van Kerkhove reporterilor, în timpul unei conferințe de presă care a avut loc miercuri la Geneva. „Motivul pentru acest lucru sunt mutațiile care se află în cadrul acestei subvariante de omicron care permit acestui virus să se reproducă cu ușurință”.

Acesta a fost detectat în 29 de țări până în prezent, dar ar putea fi și mai răspândit, a spus Van Kerkhove. Urmărirea variantelor Covid a devenit dificilă pe măsură ce secvențierea genomică scade în întreaga lume, a spus ea.

OMS nu dispune încă de date privind gravitatea XBB.1.5, dar nu există niciun indiciu în acest moment că aceasta îi îmbolnăvește pe oameni mai mult decât versiunile anterioare ale omicronului, a spus Van Kerkhove. Grupul consultativ al OMS care urmărește variantele Covid realizează o evaluare a riscurilor privind XBB.1.5 pe care o va publica în zilele următoare, a spus ea.

Parteneri