ONU: Cel mai mare dezastru biologic al secolului XX a ajuns în România
O plagă care se extinde sub ochii autorităților pune în pericol mai multe zone. Surprinzător, acest dușman este o plantă care se răspândește foarte repede şi creşte imediat la loc când e retezată.
Această plantă produce daune oriunde o găsim, iar structuri aparent solide precum asflatul sau pardoseala de beton nu sunt bariere în calea creşterii ei. Este vorba de troscotul japonez sau iulişca cum îi zic oamenii din mediul rural.
Troscotul japonez a ajuns în Europa la începutul secolului al XIX-lea, mai întâi în Olanda, fiind plantată în grădini, ca plantă ornamentală.În România, prezenţa ei a fost aproape nedocumentată până în urmă cu 70 de ani. Acum, se ştie că proliferează pe cursul apelor în Transilvania, Maramureş, Crişana şi Moldova, mai rar în Banat şi Oltenia.Este extrem de versatilă şi poate suporta şi umbra, şi soarele puternic, şi solul cu o salinitate mai ridicată. Pune stăpânire pe albiile râurilor, dar e foarte confortabilă şi în zonele industriale, fie că e vorba despre marginea căilor ferate sau de şantiere părăsite. Rizomii săi creează o reţea subterană rezistentă până la temperaturi de -30 de grade, care poate penetra fundaţiile caselor, canalizările şi alte structuri construite.
Troscotul japonez este aproape imposibil de eradicat.
Sursa – capital.ro