AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Operatia de strabism pentru copii – este ea cu adevarat necesara?

Operatia de strabism pentru copii - este ea cu adevarat necesara
Poză de Parentingupstream pe Pixabay.com

Stiai ca aproape 5% din copiii nascuti in decurs de un an sufera de strabism? Iar implicatiile acestei afectiuni nu sunt doar asupra vederii, ci si asupra stimei de sine a micutilor. De aceea, este important sa ne documentam corect si complet despre cum se poate trata si daca este necesara o operatie. Hai sa vedem impreuna cateva lucruri de stiut despre operatia de strabism.

5 lucruri pe care trebuie sa le stii daca ai un copil cu strabism

  1. Se poate trata si prin ochelari

La copii, primul pas care trebuie facut cand se descopera strabismul este prescrierea de ochelari. Este un pas deosebit de important mai ales daca copilul are un „ochi lenes”, cum se spune in popor. Scopul este ca cel mic sa poarte ochelarii pe tot parcursul zilei pentru a obtine o vedere egala la ambii ochi. Daca un ochi este sanatos, acesta va fi acoperit si se va lucra la corectia celui afectat.

  1. Operatia se face sub anestezie

Pentru un chirurg experimentat, aceasta operatie nu este una dificila. Trebuie stiut ca ea se face sub anestezie fie locala, fie generala. Operatia este necesara doar in cazul strabismului restrictiv, al celui convergent congenital cu unghi mare sau in cazul in care apar paralizii musculare. Asadar, pentru alte tipuri nu este nevoie sa duci copilul la operatie. Recomandarea noastra este sa apelezi la specialisti si sa alegi sa faci o operatie de strabism pentru copii la Infosan, deoarece au multa experienta in acest domeniu.

  1. Operatia de strabism la copii nu corecteaza vederea

Daca copilul tau are si alte afectiuni de vedere precum miopie, hipermetropie etc., nu te astepta ca operatia sa aiba vreun efect asupra acestora. In cadrul operatiei, doctorul actioneaza asupra muschiului ocular, fie ca sa il intareasca, fie ca sa il slabeasca, dupa specificul fiecarui pacient. Acest lucru nu va influenta in niciun fel mecanismul prin care apare miopia sau hipermetropia, de exemplu. Este important sa ii comunici acest lucru si copilului, in functie de varsta, pentru a nu fi dezamagit dupa operatie.

  1. Este posibil sa trebuiasca sa repeti operatia

Nu este ideal, insa in anumite cazuri operatia trebuie repetata. Uneori, nici doctorii nu vor putea prezice acest lucru dinainte, asa ca este o posibilitate pentru care este bine sa fii pregatit. Nu inseamna ca prima operatie a esuat, ci doar ca specialistii au nevoie de inca o interventie pentru a corecta muschii oculari.

  1. Asteapta-te la simptome post-operatorii

Este normal sa existe ceva simptome post-operatorii deoarece muschiul a fost lezat, pana la urma. De aceea, este normal ca in urma operatiei copilul sa sufere de:

  • Discomfort la nivelul ochiului operat;
  • Ochi rosu;
  • Ochi care lacrimeaza;
  • Vedere incetosata;
  • Vedere dubla.

Asadar, nu trebuie sa te sperii daca vezi aceste simptome. Dupa operatie, ochiul va fi pansat, iar dupa 24 de ore va trebui sa incepi aplicarea unui tratament local timp de o luna. Astfel, te vei asigura ca succesul operatiei va fi deplin.

Acum ca ai un mini-ghid care sa te ajute sa te pregatesti de operatie atat pe tine, cat si pe copilul tau, poti sa te mai relaxezi in aceasta privinta. Nimanui nu ii plac operatiile, insa uneori acestea sunt necesare pentru sanatatea noastra, iar cea pentru strabism nu este una complicata. Informeaza-ti si copilul despre ce se va intampla si cu siguranta totul va fi in regula.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!