AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Orban: Sesizarea transmisă de Guvern la CCR nu urmăreşte blocarea majorării pedepselor pentru agresorii sexuali de minori

 

Sesizarea transmisă de Guvern la Curtea Constituţională nu urmăreşte blocarea majorării pedepselor pentru agresorii sexuali de minori, ci eliminarea oricăror “vulnerabilităţi” de ordin constituţional din prevederile actului normativ, a explicat premierul Ludovic Orban, într-un răspuns la scrisoarea deschisă ce i-a fost adresată de mai multe ONG-uri privitor la atacarea la CCR de către Executiv a proiectului de lege de modificare a unor articole din Codul penal şi din Codul de procedură penală.

“Tezele transmise în spaţiul public de anumiţi politicieni şi care v-au trezit îngrijorarea sunt în totalitate false. (…) Sesizarea transmisă de Guvernul României la Curtea Constituţională nu urmăreşte blocarea majorării pedepselor pentru agresorii sexuali de minori, aşa cum în mod voit au lăsat să se înţeleagă anumiţi politicieni care dovedesc din nou că sunt capabili să exploateze orice în beneficiul propriu, călcând în picioare adevărul şi manipulând cu cinism cetăţenii”, a transmis Orban, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, intervenţia Guvernului în procedura de verificare a constituţionalităţii legilor înainte de promulgare nu are în vedere blocarea promovării actului normativ, ci eliminarea oricăror “vulnerabilităţi” de ordin constituţional, “în scopul necompromiterii întregului demers legislativ”, ca urmare a unor eventuale sesizări ulterioare ale Curţii Constituţionale prin intermediul excepţiilor de neconstituţionalitate ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti.

“Sesizarea nu vizează majorarea pedepselor propuse prin lege, ci se referă la o singură prevedere, care a fost introdusă în cadrul dezbaterilor din Comisia juridică a Camerei decizionale, sub formă de amendament, afectând coerenţa instituţiei prescripţiei răspunderii penale”, a precizat premierul.

“Sunt conştient că traumele unui copil victimă a unei agresiuni sexuale lasă urme pentru tot restul vieţii şi acest tip de infracţiune trebuie (…) pedepsit cât se poate de aspru şi cercetat şi judecat în orice moment după producerea ei. Asta nu înseamnă însă că un copil victimă a proxenetismului sau traficului de persoane este mai puţin afectat şi că bestiile care comit aceste infracţiuni nu trebuie să suporte aceleaşi măsuri legale. Prin sesizarea transmisă Curţii Constituţionale, Guvernul a urmărit respectarea principiilor constituţionale, având în vedere că o lege adoptată cu vulnerabilităţi de ordin constituţional va genera dificultăţi ulterioare în aplicarea sa, spre exemplu, declararea ca neconstituţională ulterior adoptării sale, cu afectarea dosarelor în curs şi va avea efectul opus celui scontat”, a completat Orban.

El a afirmat că sesizarea către CCR “nu apără infractorii”, “aşa cum susţin tocmai politicienii partidului care a propus, susţinut şi adoptat legi pentru eliberarea din puşcării a zeci de mii de infractori, inclusiv a unora care au comis infracţiuni sexuale împotriva minorilor”.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!