Orban: Starea finanţelor este foarte proastă. Ministrul va trebui să strângă şurubul la maximum

 

Starea finanţelor este foarte proastă, nefiind îndeplinit planul de încasări în materie de colectare a veniturilor, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Ministerul Finanţelor, premierul Ludovic Orban.

„Sunt astăzi (miercuri, n.r.) prezent la Ministerul Finanţelor Publice pentru a-l instala oficial pe noul ministru al Finanţelor, Florin Cîţu. Am purtat o discuţie înainte de această conferinţă de presă privind situaţia finanţelor. Aşa cum am avertizat de o bună perioadă de timp, de cel puţin un an, este clar că starea finanţelor este foarte proastă. De altfel, se vede din cifrele oficiale care sunt publicate, respectiv din contul de execuţie la nouă luni, cu un deficit de 2,6% din PIB, comparativ cu deficitul de anul trecut, care era undeva la 1,6% din PIB. De asemenea, se vede clar că nu a fost îndeplinit planul la încasări, existând în materie de colectare a veniturilor un minus de aproape 11 miliarde. De asemenea, se înregistrează, în ceea ce priveşte colectarea contribuţiilor, un minus de peste un miliard. Atât bugetul de stat, cât şi bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetul sănătăţii înregistrează deficite”, a spus Orban, potrivit Agerpres.

Distribuie prietenilor

Conform premierului, ministrul Finanţelor va trebui să strângă şurubul la maximum şi să evite orice cheltuială inutilă.

„Ministrul Finanţelor, domnul Florin Cîţu, are o misiune extrem de dificilă. Este clar că, încă din prima zi, va trebui să se concentreze pe câteva proiecte majore: rectificarea bugetară, care să asigure resursele financiare pentru toate instituţiile publice care nu au prevăzute sumele necesare pentru a încheia exerciţiul bugetar în bune condiţii şi, de asemenea, pentru autorităţile locale. Evident, asta va presupune cheltuieli noi. Să strângă şurubul la maxim şi să evite orice cheltuială inutilă, a adăugat premierul.