Ordinul privind obligativitatea măştii a fost publicat în Monitorul Oficial. Ce prevede şi care sunt excepţiile

După mai bine de două zile de aşteptare, ordinul ministrului Sănătăţii care stabileşte unde şi cum vei purta masca de protecţie a fost publicat în Monitorul Oficial.
Astfel, pe durata stării de alertă suntem obligați să purtăm mască de protecţie în spaţii închise, precum centrele comerciale, autobuz sau la locul de muncă.

Există, însă, şi excepţii:

-Dacă lucrezi singur în birou
-Dacă suferi de o boală care afectează capacitatea de oxigenare
-Dacă desfăşori activităţi fizice intense sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută, etc)
-Prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de trei metri între persoane
-Vorbitorii în public, în spaţii interioare, cu condiţia respectării distanţei de trei metri, doar în cazul în care nu se află mai mult de 16 persoane în incintă
-Copiii cu vârsta mai mică de cinci ani

Distribuie prietenilor

Ordinul ministrului Sănătăţii prevede, totodată, că la intrarea într-un sediu este obligatoriu triajul epidemiologic şi dezinfectarea mâinilor. Astfel, la locul de muncă ni se va măsura temperatura, iar dacă aceasta va depăşi 37.3 C, vom fi trimiși pentru consult la medicul de familie, informează Mediafax, potrivit stiri.tvr.ro.

Ordinul publicat în MO a apărut cu câteva modificări ale excepțiilor față de varianta inițială a acestui ordin.
Au fost scoși din lista excepțiilor angajații care lucrează în același birou, dar au între ei o distanță de cel puțin doi metri. Acum poți să nu porți mască, în birou, la locul de muncă doar dacă lucrezi singur într-o încăpere.
De asemenea s-au făcut modificări și în privința vorbitorilor în public. Aceștia pot să nu poarte mască în timp ce țin un discurs doar dacă se află la o distanță de cel puțin trei metri față de oamenii din public, iar în public să nu se afle mai mult de 16 persoane.
A fost scoasă și excepția ca elevii și studenți să poată să nu poarte mască dacă sunt distanțați la trei metri. Astfel că acum elevii trebuie să poarte masca în unitățile de învățământ.

Mai mult aici