Ouă vopsite în coji de ceapă roșie. Ai grijă cum ciocnești oul pentru a nu-l mânca stricat…dincolo!

Vopsitul chimic al ouălor de Paști este considerată, în unele zone ale țării, de neacceptat. Ca atare sunt de zeci și sute de ani la mare căutare vopselele eco. Ceapa roșie este, în zona Bistrița-Năsăud, conform Agerpres, cel mai căutat colorant. Potrivit tradiției, ouăle de Paști ar trebui pregătite în Joia Mare, pentru că astfel nu se strică.”Ouăle înroșite în Joia Mare nu se strică tot anul. Gospodinele care nu au înroșit ouă în Joia Mare trebuie să facă acest ritual sâmbătă, înaintea Paștelului, și în niciun caz în Vinerea Mare. În această zi se spune că nu se face nimic pentru spor, deoarece nu rodește, pentru că Hristos a murit”, se precizează în lucrarea „Sărbătorile ciclului social și calendaristic sau Munci și zile în ținutul Bistriței și Năsăudului”, scrisă de Vasile V. Filip și Menuț Maximinian (Editura Școala ardeleană, 2015).

Cojile de ceapă sunt puse la fiert într-o oală cu apă și puțin oțet, iar ouăle sunt spălate și curățate, astfel încât vopseaua naturală produsă de ceapă să prindă cât mai bine.
„Pentru ca ouăle să nu se crape, ele trebuie aduse la temperatura camerei și abia apoi puse la fiert. (…) Timpul de fierbere este între 8 și 12 minute, în funcție de mărimea ouălor”, explică în lucrarea citată o bistrițeancă.
În noaptea de Înviere, ouăle înroșite sunt duse la biserică pentru a fi sfințite și sunt primele servite membrilor familiei în ziua de Paști, nu înainte de a fi ciocnite.
Potrivit autorilor lucrării care prezintă sărbătorile din ținutul Bistriței și Năsăudului, există și o rânduială a ciocnitului. Iat-o:
„Se crede că oamenii care ciocnesc între ei ouă de Paște se reîntâlnesc pe lumea cealaltă. Se ciocnește cu și cu . În prima zi de Paște se ciocnește numai cap cu cap. Cel mai mic (în vârstă, în importanță) ține oul și cel mare îl ciocnește: ‘Hristos a înviat!’ ‘Adevărat a-nviat!’. Se ciocnește și ‘pe luate’ — cine sparge oul are voie să-l ia, iar dacă partenerul refuză să i-l dea, pe lumea cealaltă va mânca stricat și uns cu păcură”.