OUG pentru legile justiției a fost publicată în Monitorul Oficial

Ordonanța de Urgență, adoptată luni în ședința de Guvern, care modifică legile justiției, a fost publicată în Monitorul Oficial.
Pe lângă modificările anunțate de Toader, textul Ordonanței de Urgență conține și motivele pentru care au fost făcute aceste modificări, chiar dacă legile justiției fie abia au intrat în vigoare, fie urmează să intre în vigoare de joi, în cazul legii 303/2004, cea referitoare la statutul judecătorilor și procurorilor.

De altfel, cele mai importante modificări au fost aduse la legea 303/2004. Este vorba despre înăsprirea condițiilor pentru procurorii care vor să lucreze la vârful Ministerului Public – Parchetul de pe lângă ÎCCJ, DNA și DIICOT.
În primul rând, crește vechimea necesară pentru a lucra la aceste parchete. Până în iulie, procurorii aveau nevoie de 6 ani vechime, apoi pragul a crescut la 8 ani, iar în urma acestei OUG ajunge la 10 ani. Este aproape o dublare a numărului de ani necesari, ceea ce ar putea duce la o scădere cu aproximativ 20% a numărului de procurori care lucrează la DNA și DIICOT.

La DNA sunt 34 de magistrați care au vechime mai mică de 10 ani, iar la DIICOT – 50 de procurori.
Este o problemă și cu cei care nu au gradul profesional minim pentru a lucra acolo – aproximativ 30 de magistrați. Situația lor va fi discutată de CSM în cea mai apropiată ședință.O altă modificare care se regăsește în OUG este amânarea pensionării anticipate a magistraților până în 2020, în loc de 2019. Conform statutului judecătorilor și procurorilor, magistrații care au 20 de ani vechime în profesie se pot pensiona în aceleași condiții cu cei care au un stagiu complet de cotizare.
Sunt amânate de asemenea o serie de restricții pentru detașarea judecătorilor și procurorilor în afara sistemului judiciar până la finalul lui august 2019.

Distribuie prietenilor

În plus față de ce menționa Tudorel Toader ieri, după ședința de Guvern, în OUG care modifică legile justiției se găsesc termenele de intrare în vigoare – o parte dintre prevederi au intrat în vigoare din momentul publicării în Monitorul Oficial, iar o parte – începând de joi, când intră în vigoare și legea privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Sursa – digi24.ro