AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Paie de băut din paie naturale – o soluție sigură și eficientă împotriva poluării

 

Plasticul de unică folosință este încă o problemă reală pentru plajele din Uniunea Europeană și implicit, România.

Paiele de băut din plastic se află în top 10 cele mai comune obiecte din plastic găsite abandonate pe plajele statelor membre ale Uniunii Europene. Alături de tacâmuri și farfurii din plastic, paiele de băut din plastic ocupă locul doi al acestui top rușinos.

Uniunea Europeană trage un semnal de alarmă cu privire la toate aceste obiecte din plastic, extrem de poluante și compune măsuri pentru a opri utilizarea acestora introducând legea AGEC din 2021.

În general, acolo unde se găsesc ușor alternative la obiectele din plastic de unică folosință cum ar fi bețișoarele de urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele de băut sau bețele pentru baloane, Uniunea Europeană interzice punerea pe piață a obiectelor poluante. Dar pentru alte obiecte mai greu de înlocuit, instituția nu poate decât să limiteze consumul procedând astfel:

  • inițiind campanii de educare a consumatorilor cu privire la pericolele reprezentate de obiectele din plastic care ajung în ape și pe sol;
  • impunând producătorilor unele caracteristici specifice cu privire la design;
  • impunând producătorilor o etichetară specifică prin care să informeze consumatorii cu privire la conținutul de plastic al diferitelor obiecte și diferitele opțiuni de colectare sau reciclare a acestora pentru a preveni aruncarea lor pe plaje, în parcuri și în alte locuri nepotrivite;
  • introducând norme de curățare și administrare a produselor din plastic pentru producători.

Obiectivele Uniunii Europene cu privire la produsele din plastic de unică folosință includ reducerea impactului acestora asupra mediului înconjurător, în special a faunei din mări și oceane, dar și asupra sănătății umane.

De asemenea, se promovează o trecere la o economie circulară, cu afaceri sustenabile și materiale și produse inovative.

Bio, dar cu adevărat blând cu mediul înconjurător?

 

De mai bine de un an, în Uniunea Europeană există o problemă semnificativă reprezentată de popularizarea paielor din plastic și a altor obiecte din acest material sub diferite denumiri înșelătoare cum ar fi: „organic”, „sursă bio”, „fibră vegetală”, „biopolimer”, „garanție fără plastic” sau „compostabil acasă”.

Dar acești termeni cu un caracter ambiguu ar trebui explicați și clarificați pentru întreaga populație fiindcă doar așa vom deveni capabili de a face alegerile corecte.

Din păcate, mulți producători definesc produsele lor cu astfel de termeni cu toate că ele sunt fabricate din materiale plastice sau conțin materiale plastice. Până acum, multe produse au fost comercializate ca produse din amidon de porumb, când în realitate ele sunt fabricate din PLA, tot un tip de plastic. Există de asemenea numeroase alte materiale plastice derivate din materiale de origine organică cum ar fi cânepa, trestia de zahăr, lemnul sau fibrele micronizate, sâmburii de avocado și multe altele.

În ziua de azi, produsele din materiale de origine organică, dar la fel de periculoase precum plasticul, sunt încă utilizate în diferite colțuri ale lumii, cu toate că Uniunea Europeană interzice în mod explicit utilizarea lor indiferent de modul în care sunt etichetate. La nivel mondial, încă există prea multă dezinformare cu privire la produsele din bioplastic, în special cu privire la termenul „bio”, ceea ce nu înseamnă neapărat că produsul respectă reglementările cu privire la la protecția mediului sau este sustenabil din punct de vedere ecologic.

Un pai de băut, chiar dacă nu este exclusiv fabricat din plastic, poate conține plastic pur sau plastic de origine organică, adică materii organice la care s-a folosit un liant pe bază de plastic pentru a obține un material maleabil și versatil.

 

Paie de băut din paie naturale – cea mai sigură soluție împotriva plasticului

 

Probabil că toate informațiile de mai sus te-au descurajat probabil să mai folosești paie de băut din plastic sau bioplastic, dar să știi că nu trebuie să renunți de tot la plăcerea de a-ți savura băuturile preferate sorbindu-le!

Există paie de baut fabricate din paie de grâu 100% naturale, compostabile, biodegradabile și ecologice, pe care le poți folosi atât pentru băuturile calde, cât și cele reci.

Pai din Pai este un producător român de paie de băut blânde cu mediul înconjurător, dar în același timp prietenoase și cu consumatorii.

Un pai de baut din grâu este foarte rezistent inclusiv în băuturi calde și nu schimbă gustul băuturii și nici nu se dezintegrează în aceasta atunci când este introdus o zi întreagă în băutură.

Aceste paie de grau ecologice pot fi folosite atât acasă, cât și la restaurant sau în alte locuri unde se servesc diferite tipuri de băuturi și au un aspect plăcut și atractiv.

www.paidinpai.ro producând paie 100% naturale, ne demonstrează faptul că evoluția și un mediu mai curat nu înseamnă să renunțăm la simplele plăceri și bucurii ale vieții cu care ne-am obișnuit până acum. Ba dimpotrivă, evoluție și un mediu mai curat înseamnă produse mai inovative, sustenabile și practice, inclusiv paie de băut.

Tu când renunți la paiul tău din bioplastic pentru cel mai prietenos pai ecologic cu mediul înconjurător?

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!