• Home
  • Prima
  • Papa Francisc elimină „secretul pontifical” în cazurile de investigaţii privind abuzurile sexuale

Papa Francisc elimină „secretul pontifical” în cazurile de investigaţii privind abuzurile sexuale

papa unu 1

Papa Francisc a anunţat marţi schimbări în modul în care Biserica Romano-Catolică tratează cazurile de abuz sexual asupra minorilor, eliminând regula „secretului pontifical” invocat deseori de biserică, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Suveranul Pontif, care a făcut din lupta împotriva agresiunilor sexuale comise de membri ai Bisericii Catolice una dintre priorităţile pontificatului său, a eliminat orice ambiguitate cu privire la secretul pontifical.

Două documente emise de papă se referă la practicile valabile de ceva timp în unele ţări, inclusiv la raportarea suspiciunii de abuz sexual către autorităţile civile conform legislaţiei. De asemenea, documentele interzic impunerea unei obligaţii de tăcere celor care raportează abuzuri sexuale sau care pretind că au fost victime.

Ridicarea „secretului pontifical” în cazurile de investigaţii privind abuzurile sexuale a fost cerută de liderii Bisericii la un summit organizat la Vatican pe această temă în februarie.

„Secretul pontifical”, numit uneori şi secretul papei, este o regulă de confidenţialitate care protejează informaţiile sensibile referitoare la guvernarea bisericii universale, conform definiţiei de pe site-ul Le forum catholique.

Chiar dacă a ridicat secretul pontifical, papa impune totuşi un minim de atenţie, cerând ca „informaţiile” despre aceste cazuri să fie „tratate astfel încât să garanteze securitatea, integritatea şi confidenţialitatea (…) pentru a proteja buna reputaţie, imaginea şi confidenţialitatea tuturor celor în cauză”.

Parteneri