• Home
  • Prima
  • Papa Francisc: Nu este întâmplător că războiul revine în Europa

Papa Francisc: Nu este întâmplător că războiul revine în Europa

papa unu 1

Papa Francisc a declarat marţi că „nu întâmplător războiul revine în Europa, într-un moment în care generaţia care l-a trăit în secolul trecut dispare”, în mesajul pentru ziua pe care Biserica Catolică o dedică bunicilor şi persoanelor în vârstă, prezentat marţi, relatează EFE.

„Lumea se confruntă cu vremuri grele, marcate la început de furtuna intempestivă a pandemiei, iar apoi de un război care afectează pacea şi dezvoltarea globală. Nu este întâmplător că războiul revine în Europa, într-un moment în care generaţia care l-a trăit în secolul trecut dispare”, a explicat Papa Francisc, potrivit Agerpres.

În faţa acestei situaţii, el a făcut apel „la o schimbare profundă care să demilitarizeze inimile şi să permită ca fiecare să recunoască în celălalt un frate”.

Papa a cerut bunicilor şi celor în vârstă să-i înveţe pe bărbaţii şi femeile din zilele noastre să-i privească pe ceilalţi cu aceeaşi privire înţelegătoare şi gingaşă cu care îşi privesc nepoţii”.

Papa a profitat totodată de prilej pentru a condamna aşa numita cultură a excluderii, conform căreia „bătrânii nu ne mai preocupă şi că este bine să-i ţii cât mai departe, mai bine între ei şi în instituţii unde sunt îngrijiţi de alţii, evitând astfel să mai avem grija lor”.

De asemenea, a făcut apel la persoanele în vârstă să se implice în relaţiile cu familia, copiii şi nepoţii, precum şi cu cei săraci şi suferinzi. Toate acestea ne vor ajuta să nu ne simţim ca simpli spectatori în teatrul lumii, să nu ne limităm la a asista la evenimente fără a ne implica, a spus el.

„Bătrâneţea nu este o vârstă inutilă, în care trebuie să ne dăm deoparte şi să renunţăm să mai vâslim, ci doar o staţie pentru a merge apoi mai departe. O nouă misiune ne aşteaptă şi care ne invită să ne îndreptăm privirile spre viitor”, a încheiat papa Francisc.

Parteneri