AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Părintele Necula: „Staţi acasă! Nu de frica morţii, ci din iubire pentru viaţă”

Părintele Constantin Necula îi roagă pe oameni „să stea acasă nu din frică de moarte, ci din iubire pentru viaţă”.

Părintele sibian Constantin Necula, profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu şi o figură cunoscută printre credincioşii români, le cere acestora să stea acasă de Paşte. El a vorbit într-un interviu amplu acordat publicaţiei sibiene Tribuna şi a abordat teme precum starea de carantină şi credinţa în timpul ei, dar şi imposibilitatea de a mai sluji avându-i pe credincioşi alături.

“E o perioadă în care ne smereşte lipsa efortului şi a tensiunii de altă dată. E dificilă munca de teren de acum, dar nu se compară cu zilele în care eram prinşi între dorinţa de spovedanie a credincioşilor şi programul liturgic încărcat, parte integrantă a aşteptării Învierii Domnului. Sunt închise locaşurile, dar munca pastorală este deschisă, eforturile de a ţine în „priza” praznicului comunităţile noastre parohiale sunt la fel. Nu e greu, dar nici uşor. Înţelegem toţi că e o chemare în plus la mai multă atenţie pastorală şi la mai multă sinceritate în ce priveşte propovăduirea şi rugăciunea.
(…)
Poate fi şi o lecţie de distanţă care creşte responsabilitatea socială şi pastorală. Eu ştiu că aceia care aveau în prim-plan iubirea de slujbă şi aşezarea sufletească pentru primirea lui Hristos ca Paşte sunt foarte afectaţi de aceste măsuri restrictive. Nimeni nu spune că asta ar fi semn de normalitate. Dar nici perioada prin care trecem nu este una de normalitate. Avem de învăţat, nu doar în plan uman, foarte mult din această provocare. Una din lecţii este aceea a ascultării civice, ascultare care a fost identificată de Însuşi Domnul Hristos în acele cuvinte celebre- „daţi ce este al Cezarului, Cezarului şi cele ale lui Dumnezeu, lui Dumnezeu”- care aplicate corect ne-ar fi scutit de multe dictaturi ori devieri ideologice”, a spus preotul Constantin Necula, potrivit digi24.ro.

Părintele a mai spus că tăirea slujbei de Înviere de la distanţă “depinde şi de capacitatea fiecărui creştin de a-şi asuma statura mărturisirii sale” şi i-a îndemnat pe credincioşi către rugăciune.

Părintele îi îndeamnă pe credincioşi să rămână în case. Nu din frica morţii, ci din iubire pentru viaţă”

“Îi rog să rămână în case. Nu din frica morţii, ci pentru că-şi iubesc viaţa. Îndrăznesc să cred că îşi iubesc Biserica. Pentru a nu fi prilej de scandal şi sminteală celor care nu cred în civismul Ortodoxiei. Pentru că-şi iubesc părinţii, familia şi Patriarhul, pe arhierei şi preoţii parohi, pentru că-şi iubesc rădăcina străbună a bunului simţ. Nu din ameninţări se schimbă mentalităţi sociale, ci din educaţie. De aceea, primiţi, vă rog, cuvânt bun. De sănătate şi pace. Iar celor pentru care Paştile e doar o altă zi din calendar vă doresc o zi bună. Cu frumuseţi pe suflet şi pace în gând”, a conchis preotul, conform sursei citate mai sus.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!