AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Patriarhul Daniel, de Duminica Femeilor Mironosițe, dă o cuvenită apreciere femeilor în general şi celor care luptă cu pandemia

 

Cu ocazia sărbătoririi Duminicii Femeilor Mironosițe, Patriarhul Daniel a transmis un mesaj prin care evidențiază importanța femeilor în viața Bisericii și a societățiiţi şi repară oarecum ceea ce a comis, stârnind polemici şi ură, arhiepiscopul Tomisului, Teodosie.

Patriarhul Daniel își începe cuvântul său pentru Duminica Femeilor Mironisițe, zi celebrată în Duminica a treia după Paști, prin ceea ce a spus Sfântul Apostol Pavel care a subliniat demnitatea egală a bărbatului şi a femeii în Hristos: „Nici femeia fără bărbat, nici bărbatul fără femeie, în Domnul, căci precum femeia este din bărbat, aşa şi bărbatul este prin femeie şi toate sunt de la Dumnezeu” (1 Corinteni 11, 11-12).

„Sfintele Femei Mironosițe reprezintă icoana tuturor femeilor evlavioase din Biserica lui Hristos, întrucât ele au deschis calea mărturisirii credinței în Învierea Domnului pentru toate femeile dreptmăritoare: de la sfinte mucenițe, sfinte cuvioase, sfinte împărătese și până la toate mamele creștine, care nasc şi cresc copiii în credinţă şi iubire faţă de Dumnezeu şi de semeni. Din acest motiv, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin Hotărârea nr. 4.014 din 22 iulie 2020, a declarat a treia Duminică după Paști ca fiind Duminica Femeilor creștine. Această inițiativă de apreciere a credinţiei şi curajului femeilor creştine evidenţiază importanţa lucrării misionare a femeilor în viaţa Bisericii şi a societăţii româneşti”, spune Preafericitul Daniel, citat de Mediafax.

Patriarhul enumeră câteva dintre „lucrările misionare” ale femeilor: naşterea şi creşterea copiilor în credinţa creştină dreptmăritoare; catehizarea copiilor – în calitate de bunici, mame, soţii, surori; educaţia religioasă şi teologică a copiilor şi tinerilor – ca profesoare de religie, preotese, educatoare, învăţătoare şi cadre didactice de specialitate; activităţi social-filantropice; desfăşurarea de activităţi medicale, de asistenţă socială şi de voluntariat – în calitate de medici, asistente şi infirmiere; derularea de activităţi mass-media şi jurnalism creştin; activitatea în instituţii de administraţie publică, arte, cultură, armată, justiţie, agricultură, industrie, comerţ, cercetare ştiinţifică, contribuind, astfel, la bunul mers al vieţii eclesiale şi sociale

Totodată, Biserica Ortodoxă Română sărbătorește Ziua Naţională a Familiei în Duminica cea mai apropiată de 15 mai, ca fiind Duminica Familiei creștine, ocrotită de Sfântul Apostol Andronic şi soţia sa, Iunia (pomeniţi în ziua de 17 mai).

În contextul anului 2021, proclamat în Patriarhia Română ca An omagial al pastorației românilor din afara României și An comemorativ al celor adormiți în Domnul, Patriarhul îndeamnă creștinii să își aducă aminte „cu apreciere şi recunoștință” de toate femeile creștine care au mărturisit prin viața lor credința în Hristos, atât în România, cât și în afara României, printre românii din vecinătatea României și din diaspora română.

„În lupta cu pandemia prezentă, apreciem îndeosebi activitatea femeilor creștine care sunt cadre medicale (medici, asistente și infirmiere). Acestea cultivă iubirea milostivă față de oamenii suferinzi aflați în spitale, ostenindu-se cu atenţie şi răbdare pentru tratarea și vindecarea celor afectați de Covid-19, dar și de alte boli. Cu prilejul Duminicii Femeilor creștine și al Duminicii Familiei creștine, ne rugăm lui Dumnezeu să dăruiască tuturor femeilor şi familiilor dreptmăritoare, precum le-a dăruit mai întâi Sfintelor Femei Mironosițe, bucurie și binecuvântare în a-L mărturisi pe Domnul Iisus Hristos Cel înviat. Totodată, le dorim tuturor sănătate, pace și ajutor în toată fapta bună, întru mulţi și binecuvântați ani”, este mesajul Patriarhului Daniel.

Preluat de la DIGI24.ro.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!