• Home
  • Știri
  • Patruzeci de persoane au dispărut după ce o ambarcaţiune cu migranţi a naufragiat în largul insulei italiene Lampedusa

Patruzeci de persoane au dispărut după ce o ambarcaţiune cu migranţi a naufragiat în largul insulei italiene Lampedusa

Lampedusa

Un număr de 40 de persoane au dispărut după ce o ambarcaţiune cu migranţi a naufragiat joi în largul insulei italiene Lampedusa, o nouă tragedie petrecută în largul coastelor Italiei, după cele din Grecia şi Spania, transmite AFP, citată de Agerpres.

Printre persoanele dispărute se numără cel puţin un nou-născut, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt al Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiaţi în Italia, Chiara Cardoletti.

Ambarcaţiunea din fier plecată din Sfax, Tunisia, transporta 46 de migranţi din Africa subsahariană (Coasta de Fildeş, Burkina Faso şi Camerun), a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), Flavio Di Giacomo.

Confruntată cu condiţii meteorologice nefavorabile (vânt puternic şi valuri mari), ambarcaţiunea s-a răsturnat, iar „puţinii supravieţuitori au fost duşi pe Lampedusa, iar alţii aduşi înapoi în Tunisia, potrivit lui Flavio Di Giacomo. „Printre cei dispăruţi se numără şapte femei şi un minor. Supravieţuitorii sunt toţi bărbaţi adulţi”, a adăugat el.

„Din noiembrie, am observat mai multe sosiri de migranţi din Africa subsahariană decât tunisieni” pe ruta tunisiană,”mai sigură decât ruta libiană pentru că este mai scurtă”, a mai declarat Flavio Di Giacomo. Un fenomen cauzat, în opinia sa,”discriminarea puternică de care migranţii din subsahariană Africa suferă în Tunisia, de unde, prin urmare, fug”.

„Este inacceptabil să continuăm să numărăm morţii la porţile Europei”, a denunţat, la rândul ei, Chiara Cardoletti.

Situată la aproximativ 145 de kilometri de coasta tunisiană, Lampedusa este unul dintre principalele puncte de intrare pentru migranţii care traversează Marea Mediterană. Anul trecut, peste 46.000 de persoane au ajuns pe această insulă, dintr-un total de 105.000 de sosiri în Italia, potrivit UNHCR.

Această tragedie a avut loc la câteva zile după un acord între miniştrii UE privind o reformă a sistemului de azil ce prevede în special crearea de centre la frontierele externe ale UE pentru a facilita întoarcerea migranţilor cărora li se refuză cererile de azil în ţările terţe „sigure”.

Parteneri