Pentagonul a anunțat desfășurarea a 3.000 de militari pentru ceea ce a numit asigurarea apărării robuste a aliaților din NATO, în contextul situației curente de securitate de la granița Ucrainei cu Federația Rusă.
Vom răspunde instabilității instalate acum în Europa, apărarea colectivă este o promisiune care rămâne valabilă, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
Trupele vor fi desfășurate în România, Polonia și Germania.
În România vor ajunge 1.000 de militari repoziționați de la o bază din Germania. Ei sunt dislocați în baza planurilor privind creșterea capacității de descurajare în zona Mării Negre. Escadronul e înzestrat cu mașini blindate de luptă moderne tip Stryker.
Trupele sunt dislocate la solicitarea guvernului român, a precizat oficialul de la Pentagon, care a evocat și discuția telefonică de săptămâna trecută dintre secretarul american al Apărării și ministrul român al Apărării.
„Vreau să fiu foarte clar. Acestea nu sunt mutări permanente. Sunt mutări menite să răspundă situaţiei actuale. Aceste trupe nu vor lupta în Ucraina, ci vor asigura o apărare robustă a aliaţilor noştri din NATO. (…) În primul rând, 1.000 de soldaţi aflaţi momentan în Germania vor fi repoziţionaţi în România în următoarele zile. E un escadron pregătit pentru a ajunge în scurt timp şi va fi acolo foarte rapid. Se va adăuga celor 900 de trupe prezente în acest moment în România. Aceste trupe vor determina forţele ruse să nu atace, credem noi, şi îi vor apăra pe aliaţii noştri”, John F. Kirby, purtător de cuvânt al Pentagonului, potrivit stiri.tvr.ro.
Trupele americane vor opera pe baza bilaterală SUA-România și nu în cadrul NATO, care nu a activat Forța de reacție rapidă.
În Polonia vor fi trimiși aproximativ 1.700 de militari americani de la baza Fort Bragg, iar 300 ar urma să ajungă în Germania. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a precizat că trupele suplimentare desfășurate în România vor fi sub comandament american. Cei 3.000 de militari care vor fi desfășurați în Europa nu fac parte din forța SUA de 8.500 de militari, plasată în stare de alertă de câteva săptămâni, pentru eventuale desfășurări tot în Europa.