”Perle la BAC” și ”chestii de dramă”

Dimineața, soția deschide televizorul și se uită la emisiunea de știri-divertisment realizată inteligent de Dorin Chioțea și Maria Linda, la TVR1. Mă uit și eu,uneori, în intervalele dintre îndeletnicirile mele, nu puține. Miercuri m-a opri anunțul umoristic cu ”perle la BAC”, câteva citite cu aplomb de Maria. Da, sunt de tot hazul și de tot plânsul.
În platou, lângă cei doi realizatori, mereu vioi matinal, au fost aduși doi ”culți în cap”, actori din generația relativ tânără, care ar fi trebuit să pună la punct incultura, prostia năucă a unora dintre susținătorii examenului de bacalaureat, arătând lumii varianta deșteaptă a tinerimii române. Nefericite clipe! ”Academicii” invitați au reușit, în timp record, să se facă de râs, depășind ”perlele de la BAC”. Bieții Chioțea și Linda au încercat să facă față, cu politețe, prostiei bălbâite și pline de ifose ale celor doi actorași.
Primul a început cu o cacafonie întreagă, pe care a reluat-o trei fraze mai încolo, ceea ce indica o predispoziție și nu un accident. Cel de al doilea și-a făcut triumfal intrarea cu o ”chestie” (răspundea unei întrebări legate de meseria de actor!), bietul substantiv fiind înlocuitorul nepotrivit al multor cuvinte la îndemâna oricărui om cu lecturi sau vorbire articulată. În discursurile savante ale invitaților, ”chestia” devenise soluția salvatoare pentru toate neputințele de exprimare.
Finalul, apoteotic, s-a concentrat în anunțul intenției ”actorilor” de a realiza un mare spectacol cu perlele de la BAC în care să facă ”mișto” de prostia elevilor absolvenți de liceu. Dar prostia voastră în ce spectacol încape?
”Lumea nu mai vrea chestii de dramă”, a concluzionat primul invitat, privind teatral în tavan. Toma Caragiu sau Radu Beligan ar fi cuvântat vreodată astfel?
Întrebarea e insultătoare, așa cum jalnică a fost prestația celor doi slujbași ai scenei de azi, care – în varianta de față – se arată orfană de valori.
Lucian Avramescu