• Home
  • Știri
  • Peste 2.000 de oameni au murit în cutremurul devastator care a zguduit Marocul

Peste 2.000 de oameni au murit în cutremurul devastator care a zguduit Marocul

cutremur maroc marrakech 18858626

Peste 2.000 de oameni au murit în cutremurul devastator, de magnitudine 7 pe Richter, care a zguduit centrul și vestul Marocului. Alți peste 2.000 de oameni au fost răniți. Seismul a fost unul de suprafață, produs la doar 18 kilometri adâncime.

Marocul îşi plânge morţii în urma seismului devastator produs în noaptea de vineri spre sâmbătă la sud-vest de oraşul Marrakech, în care şi-au pierdut viaţa peste 2.000 de persoane, potrivit ultimului bilanţ oficial, relatează duminică AFP, potrivit stiri.tvr.ro.

Seismul cu magnitudinea de 7, conform Centrului Marocan pentru Cercetare Ştiinţifică şi Tehnică (6,8 conform Serviciului Seismologic American), este cel mai puternic înregistrat vreodată în Maroc. Cutremurul s-a soldat cu cel puţin 2.012 de morţi şi 2.059 de răniţi, dintre care 1.404 sunt în stare foarte gravă, a anunţat sâmbătă seara Ministerul de Interne.

Provincia Al-Haouz, unde a fost localizat epicentrul cutremurului, este cea mai îndoliată, cu 1.293 de morţi, urmată de provincia Taroudant cu 452 de morţi. În aceste două zone situate la sud-vest de oraşul turistic Marrakech, sate întregi au fost distruse de cutremur.

Cabinetul regal a decretat sâmbătă trei zile de doliu naţional după devastatorul seism, iar liderii din întreaga lume şi-au exprimat consternarea şi au transmis condoleanţe.

Mai multe ţări, inclusiv Israel, Franţa, Spania, Italia şi Statele Unite şi-au oferit ajutorul. Chiar şi Algeria vecină, cu relaţii încordate cu Marocul, şi-a deschis spaţiul aerian, închis de doi ani, pentru zborurile care transportă ajutor umanitar şi răniţi.

Banca Mondială a anunţat că şi-a oferit întreg sprijinul pentru Maroc.

Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie a alertat sâmbătă comunitatea internaţională în legătură cu importanţa ajutorării Marocului, evocând nevoi ce ar putea dura „luni sau chiar ani de zile”.

„Nu este o chestiune de o săptămână sau două. Va fi nevoie de luni, chiar ani de răspuns”, a atenţionat Hossam Elsharkawi, directorul regional pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord al Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie.

Satul Tafeghaghte, la 60 km sud-vest de Marrakech, a fost aproape complet distrus de cutremur, al cărui epicentru se află la o distanţă de aproximativ 50 de kilometri. Puţine clădiri se mai află încă în picioare.

În Marrakech, aleile din Mellah, vechiul cartier evreiesc, sunt pline de moloz. Zeci de oameni şi-au petrecut cea de-a doua noapte afară, temându-se că locuinţele lor deteriorate se vor prăbuşi peste ei.

Cutremurul a fost resimţit şi la Rabat, Casablanca, Agadir şi Essaouira, unde mulţi locuitori panicaţi au ieşit pe străzi în miezul nopţii, temându-se că locuinţele lor se vor prăbuşi.

La 29 februarie 1960, un cutremur a distrus localitatea Agadir, situat pe coasta vestică a ţării, făcând aproape 15.000 de morţi, adică o treime din populaţia oraşului.

Parteneri